Érthetetlen esküvői szokások a nagyvilágból (2. rész)

Az esküvő emberi társadalmak egyik közös nevezője. Nem számít, hogy milyen messzire utazunk, mindenhol találkozunk majd olyan ceremóniával, amely legalább egy kicsit hasonlít ahhoz, amit mi esküvőnek nevezünk. Az persze közel sem biztos, hogy mi esküvőként ismerjük fel azt, ami előttünk zajlik…

married-couple-loch-ness

Az érthetetlen esküvői szokásokat bemutató sorozatunk ázsiai része után vessünk egy pillantást az északi népek bizarr szokásaira:

Skócia – Gondolatban vegyük végig a lehető legundorítóbb dolgokat, amiket csak el tudunk képzelni. Ha pedig megvan, képzeljük el, hogy mindezt a barátaink dobálják ránk, mi pedig úszunk a gusztustalanságban. Az „menyasszony/vőlegény befeketítése” során a párra port, homokot, festéket, tojásokat és egyéb visszataszító dolgot öntenek és hajítanak. A hagyomány szerint, ha a pár ezzel meg tud birkózni, akkor a házasság sem lesz akadály számukra.

Svédország – Bármikor, amikor a vőlegény vagy a menyasszony elhagyja az asztalt, hogy kimenjen a mosdóba, a svéd esküvőkön ilyenkor az egyedül maradt felet megcsókolják… elég sokszor. A svédek titka marad, hogy hogyan tudják ezt az egészet sértődések nélkül összehozni.

Írország – Amikor Írországban az ifjú pár táncol a tánctéren, a menyasszony lábának végig a talajon kell maradnia, különben a rossz szellemek elrabolják. Ugyancsak Írországban, legalábbis Leitrim és Mayo megyékben dívik az a szokás, hogy a menyasszonyt meglátogatják a „szalmafiúk”. Ez a szerep annyira fontos, hogy a szalmafiúk összesen csak 9-en lehetnek, és a „rituálé” során az arcukat eltakaró szalmamaszkot hordanak. Az esküvő előtt meglátogatják a menyasszonyt a házában, és megtáncoltatják a barátnőivel együtt. Nem nehéz ebben a mai chippendale show-k elődjét látni.

Finnország – A finnek Sonkajävi nevű városukban minden évben megrendezik, az úgynevezett feleségcipelő versenyt. Ez nem más, mint egy hatalmas akadálypálya, amelyen a férjeknek a feleségüket a hátukon cipelve kell átverekedniük magukat. Így máris új értelemet nyer a „házasság terhét cipelni” kifejezés.


Kövesd a Facebbokon is a Visegrádi Esküvőt!

 

Scroll to top