Gretna Green – A menekülő szerelmesek falva

Legutóbbi bejegyzésünkben érintettük a skótok és az írek esküvői szokásait, most pedig egy talán ismerősebb hagyományról, az angolok gretna green-i „szöktetett” esküvőiről lesz szó.

gretna green

Gretna Green története

Gretna Green az angol határhoz közel eső kis falu Skócia déli részén, melynek egyik legnagyobb látványossága a több száz éves kovácsműhely. Talán elsőre furcsának hangzik, azonban ez a kovácsműhely mára a világ egyik legkedveltebb házasságkötési helyévé vált.

A történet a 18. században kezdődik, amikor Angliában szigorítani kezdték a házasságkötési törvényeket, aminek következtében a szülők bármikor megvétózhatták a 21 évnél fiatalabb gyerekük házasságkötési szándékát. Mivel a korban a házasodási kor jóval alacsonyabb volt a mainál (hiszen a lányok 10-12 évesen már bőven eladósorban voltak), nagyon sokat kellett volna várni a 22. életév betöltésére ahhoz, hogy valaki önállóan házasodjon, és még akkor sem ment volna minden zökkenőmentesen.

Sokan úgy kerülték meg a törvényt, hogy párjukkal északra szöktek a sokkal megengedőbb házasságkötési törvényekkel rendelkező Skóciába, és ott keltek egybe, a skótoknál ugyanis akár pap nélkül, néhány tanú jelenlétében is össze lehetett házasodni. A kétségbeesett, de elszánt párok tehát északra szöktek, és a határ utáni első falu, Gretna Green felé vették az irányt.

Gretna Green esküvői kultusza

Gretna Green híres kovácsműhelye és a hozzá tartozó fogadó így lett a brit „házasságkereskedelem” központja, és egyben máig a tiltott szerelem szimbóluma. Bár a törvények szigorán idővel engedtek, azonban még a 20. század elején is érkeztek Gretna Greenbe angol és walesi párok (emlékezzünk csak a Csengetett, Mylord? híres epizódjára), hogy kimondják a boldogító igent a kovácsüllő felett.

Az üllő így vált a gretna greeni esküvők emblematikus kellékévé, amelyhez mind a mai napig ezrek zarándokolnak évente, hogy házasságukkal az egykori „házasságszökevények” előtt tisztelegjenek.

A falu és kultusza Babits Mihály híres versében is megjelenik, melynek első sorai így hangoznak:

Kék az ég ma, zöld az ág –

milyen messze, más világ!

mennyi rózsa, lám a pünköst –

Ámor röpdös négy szemünk közt

– s semmi harc és semmi kín:

mindjárt itt lesz Gretna Green

szállunk, szállunk mind tovább

tefeléd, szép délibáb!


Kövessétek a Visegrádi Esküvőt a Facebookon is! 

Scroll to top