Érthetetlen esküvői szokások a nagyvilágból 6.

A világ esküvői szokásait bebarangoló sorozatunkban most a távoli helyek után kicsit közelebb húzódunk hazánkhoz, és néhány nyugat-európai tradíciót veszünk górcső alá.

tradition.belgium.handkerchief.FlyAwayBride

Franciaország – Franciaországban az esküvői mulatság után az ifjú pár barátai és rokonai összegyűjtik az összes maradékot, szemetet, és mindent, amit csak kellően gusztustalannak találnak, és az egészet egy előre erre a célra rendelt WC-csészébe öntenek, amelyből aztán a menyasszonynak és a vőlegénynek innia kell. Manapság a szerelmes párnak annyival könnyebb a helyzete, hogy a szennyes lét általában csoki szósszal helyettesítik, ami az ízek terén hatalmas ugrás, de a látványtól továbbra is felfordul az ember gyomra…

Németország – Németország számos részén elterjedt a Polterabendnek nevezett esküvői szokás.
Bár a szó manapság leginkább csak legénybúcsút jelent, szó szerint zajos estének lehetne fordítani (ahogy a Poltergeist magyarul kopogtató szellem).
Az este házigazdája az újdonsült házaspár, a látogatók pedig (barátok, rokonok) különböző edényeket, poharakat, csészéket és más törékeny konyhai eszközöket hoznak ajándékba, amelyeket aztán szándékosan összetörnek az este folyamán. A hagyomány szerint mindez két célt szolgál: egyrészt elriasztja az ártó szellemeket, másrészt felkészíti a párt a házasság elkerülhetetlen akadályaira és nehézségeire.

Portugália – A családközpontú portugálok számtalan szokást fejlesztettek ki arra, hogy nyomás alatt tartsák a fiataljaikat. Ebből az egyik az, amely során az idősebb testvéreknek mezítláb kell táncolniuk fiatalabb testvérük esküvőén. A hagyomány szerint, ha már beelőzték őket, ezzel tehetnek az ellen, hogy ne maradjanak örökre szinglik.

Belgium – A belga menyasszony olyan zsebkendőt hord magánál, amelyre rá van hímezve a neve.
Az esküvő után ezt bekeretezik, és kirakják a falra – egészen addig, amíg a következő családi esküvő során át nem adják a következő menyasszonynak, aki ráhímezi a saját nevét is. Így az esküvői zsebkendő nemzedékről nemzedékre vándorol, egyre több név gyűlik rajta, és végül az egyik legfontosabb családi ereklyévé válik. Reméljük, hogy időnként azért ki is mossák….


Kövesd írásainkat a Facebookon is! – Visegrádi Esküvő

Scroll to top