A tanú

Oldalunk tematikájából adódóan ezúttal nem Bacsó Péter halhatatlan szatírájáról lesz szó. Álljon itt inkább néhány lényeges tudnivaló és tipp leendő tanúitok kiválasztásához.

Fowey_Weddings_HIGH_RES_(22_of_53)

A tanúk legfontosabb feladat érzelmi és szellemi síkon természetesen az, hogy támogassanak benneteket döntésetekben, s „igazolják” választásotok helyénvalóságát. Emellett azonban nem mehetünk el feladatuk jogi tekintetben is lényeges szempontjai mellett, melyek ugyan nem túl bonyolultak, nem is igazán értelmezhetőek a mai ember szemében, mégis jogszabály írja elő ezek körülményeit.

Az anyakönyvvezető előtt, tehát a hivatalos polgári eskütételhez mindenképpen jelen kell lennie mind a leendő feleség, mind pedig a leendő férj oldaláról egy-egy tanúnak, aki aláírásával igazolja, mintegy szentesíti a házasság megköttetését. Ezt a tisztséget hazánkban kizárólag 18. életévét betöltött, cselekvőképességének tudatában lévő személy töltheti be, azonban állampolgársággal kapcsolatos megkötés nincs. A tanúk fényképes, személyi azonosításra hivatalosan alkalmas okmányait be kell mutatni a szertartás előtt, ugyanakkor nem szükséges már az esküvői szándékunk bejelentésekor megnevezni leendő tanúinkat.

A fentiek tehát a legfontosabb, tárgyilagos tudnivalók. Minden más tényleg rajtatok áll: hogy gyerekkori barátotok, testvéretek, vagy az általatok legjobban tisztelt családi barát lesz-e a tanútok, Nektek kell eldöntenetek. Fontos azonban, hogy olyan emberre essen a választás, aki egész biztosan teljes szívvel-lélekkel áll mellettetek döntésetekben. Az olyan tanú, akin akár csak a legcsekélyebb mértékben is érződik, hogy nem ért egyet ezzel az egésszel, sajnos alaposan megkeserítheti akaratán kívül is a ceremónia körüli tennivalók hangulatát.

 

Scroll to top