Örömszülők – miért fontos, hogy szerepelhessenek az esküvőn?

Ha már az esküvőtöket tervezgetitek, bizonyára elgondolkoztatok azon is, milyen szerepet szántok majd szüleiteknek a ceremónia rendjében. Mielőtt döntésre jutnátok, fontos lenne azonban megérteni az ő motivációijukat is, miért vágynak az örömszülők olyan nagyon arra, hogy látványos szerephez jussanak a Nagy Napon.

síró örömapa

Az esküvőt általában határkőnek érzik a szülők, amikor gyermekük új életet kezd párjával és „kirepül a fészekből”. Számukra itt hirtelen félbeszakad az az évtizedeken át vállalt felelősség, amellyel mint szülőknek önmaguk, a külvilág és természetesen felétek is el kell számolniuk, s ez a leválás bizony nem könnyű. Pszichológiai szempontból az esküvőtök tulajdonképp egy „átadás-átvétel” folyamat a számukra, hiszen ezután helyettük valaki más „gondoskodik” majd a gyermekükről.
Ezen a ponton tudatosul bennük először igazán, hogy ideje mérleget készíteni: miben cselekedtek helyesen, és milyen hiányosságaik voltak szülőként. Jó anya, jó apa voltam? Sikeresek lesznek a gyerekek az életben? Boldog lesz a házasságuk?
Szüleitekben rengeteg kérdés kavarog és nagy érzelmi hullámzásokat élnek át ilyenkor.

Néhány általánosan elterjedt esküvői szokás éppen ezt a folyamatot segíti. Szimbolikusan is kifejezve az „átadást” segít a szülőknek letenni az évtizedeken át viselt felelősséget, segíti a leválást, ugyanakkor segít nekik abban is hogy elfogadják, az életetekben betöltött szerepük immár nem elsőrendű.

Nem is szorul külön magyarázatra. Elég csak feleleveníteni néhány ilyen szimbolikus szokást, hogy egyértelművé váljék, miről van szó. Megható jelenet, ahogy az Örömapa oltár elé vezeti menyasszony lányát, akár az Örömanya vőlegény fiát. Majd átadva őket egymásnak, a két kezet egymásba téve kiábrázolják, hogy párjuknak adják a folytatás jogát és felelősségét.

Hasonló jelentőségű az úgy nevezett „gyertyafény keringő”, mely az Örömapa kiváltsága. Ő kezdi meg a táncot lányával, majd tőle a vőlegény veszi át, folytatva a táncot, a keringőt.
Szép, szimbolikus jelentéssel, érzelmi tartalommal gazdag pillanata ez az esküvőnek.

De, ha ezek a gesztusok bármilyen oknál fogva elmaradnak, akkor is fontos, hogy legyen egy olyan ünnepi pillanat, amikor a szülők iránti szeretet és hála előtérbe kerülhet.


Ki sem látszol az esküvői készülődésből? Segítünk! Kövess bennünket a Facebookon is!

Scroll to top