Mozart különös házassága (1. Rész)

Mozart, a géniusz, a korabeli anekdoták szerint nemcsak a zenében volt zseniális, de rendkívül aktív társasági életet is élt, és zsibongtak körülötte a nők, akik között akadt néhány egészen jó parti is. Fennmaradt levelezéséből azonban inkább az bontakozik ki, hogy Mozart nagyon is szerelmes és odaadó férje volt kedvesének.

wolfang-constanze-on-honeymoon

Pedig házasságuk 10 éve alatt jócskán meg kellett küzdeniük a támadásokkal. Szüleik nem nézték jó szemmel a házasságukat . Mozart hiába könyörgött édesapjának éveken át “Drága Constanzám nélkül nem lehetek boldog és megelégedett, az Ön megelégedése nélkül csak félig lehetnék az – tegyen tehát teljesen boldoggá, kedves jó atyám, kérem erre!” – írja egyik levelében- végül mégis a kor szokásinak ellentmondva az apa áldása nélkül keltek egybe. Constanze mindent megtett, hogy elbűvölje férje rokonságát, de hiába volt minden igyekezet, a Mozart család egyre inkább elhidegült az ifjú pártól. Wolfgang viszont annál inkább szerette feleségét, minél inkább elutasította őt a családja.

Mind emellett a leendő menyasszony anyjával is meg kellett küzdeniük, aki csak akkor engedélyezte a házasságot, amikor az ifjú férj írásos kötelezvényt adott arról, hogy valóban nemcsak a szelet csapja a lánynak, hanem komoly szándékai vannak vele kapcsolatban.

Házasságuk évei alatt főként Mozart alkalmazkodásra képtelen természete miatt folytonos anyagi gondokkal küzdöttek. Akadály tehát volt bőven, de ők ketten együtt jó párosnak bizonyultak, akik minden nehézségen képesek átlendülni. Leveleiből kitűnik Mozart számára Constanze jelentett mindent és mindenkit: a feleségét, a bizalmasát, a legjobb haverját, a támogatóját, háztartásának vezetőjét, a biztonságot és a szerelmet.

Házasságuk persze nem csak gondokból állott, hanem erős érzelmeken alapuló igaz szerelemből is, melyre támaszkodva bármilyen nehézségen át tudtak lendülni.

A következő részében, megismerhetitek a nehéz természetű géniusz odaadó feleségének történetét, megismerkedésük és szerelmük kibontakozásának érdekes sztoriját…


Kövesd a Visegrádi Esküvőt a Facebookon is!

Scroll to top