Milyen színű legyen a menyasszonyi ruha?

Zöld, kék, esetleg tűzpiros… Vajon tényleg csak a fehér szín illik a menyasszonyhoz?

ruha

Korábban a válasz erre a kérdésre nem okozott komolyabb fejtörést, hiszen hagyományosan a fehér a menyasszonyi ruha színe… Vagyis ezt gondoljuk. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az esküvői ruha fehérsége nem annyira evidens. Sok népnél, illetve régen Európában is más színek domináltak, így a fehér elhagyása akár a tradíciókhoz való visszatérésnek is tekinthető. Ma már egyébként is egyre divatosabb és tetszetősebb, ha a menyasszony valami különleges színű ruhát visel az esküvőn. Lássuk, milyen színek szerepelhetnek a nagy napon?

Tisztaság

Sokan a tisztasággal és ártatlansággal a fehér színt azonosítják – tévesen. A fehér szín először I. Mária skót királynő esküvőjén jelent meg, ami nagy közfelháborodást is keltett, mivel akkoriban a fehér a gyász színe volt, és rossz ómennek számított, ha ez megjelent az esküvőn. Aztán a nemesség körében egyre felkapottabb lett. A fehér ugyanis mindig is egy elég kényes szín volt, és az akkori mosási technológiával idővel erősen megszürkült, így egy hófehér ruha a gazdagságot szimbolizálta, és azt, hogy a viselője bármikor megengedhetett magának egy új ruhát. A tisztaság valódi színe azonban a kék, hiszen ez jelképezte Szűz Máriát is. A násznagyok és koszorúslányok pedig az esküvőkön szintén ezt a színt viselték, hogy megtévesszék az ártó szellemeket, akik az ifjú pár boldogságára vadásztak.

Szerencse

Talán egy mai magyar esküvőn erősen extravagánsnak számítana, ha vörösben jelenne meg a menyasszony. Kínában viszont ez a jó szerencsét jelképezi, amit már más országok is elkezdtek átvenni. Tradicionálisan arany és ezüst szálakból hímzett sárkánnyal és főnixmadárral díszítik a ruhákat, amelyek a férfi és női erők harmóniáját szimbolizálják. A szerencse bevonzására a mexikói hagyományokban is ügyeltek. Ott ugyan fehér ruhát visel a menyasszony, azonban alatta sárga, kék és piros masnik vannak a fehérneműn, melyek elűzik az ifjú pár közös életéből a balszerencsét. Törökországban a menyasszony derekára kötött vörös szalagban látják az élethosszig tartó szerencse és bőség jelképét, míg Olaszországban hasonló reményekkel bújnak az arák zöld menyasszonyi ruhába.

 

Scroll to top