Hogyan szervezzünk zöld esküvőt?

Manapság egyre többen próbálják csökkenteni az ökológiai lábnyomuk „méretét”.
A hétköznapokban erre számos közismert praktika létezik, de mi a helyzet az esküvőkkel?

ökoesküvő

Évről évre egyre több figyelem irányul a globális felmelegedésre, valamint ennek közvetlen és közvetett káros hatásaira, és persze arra, hogyan tudjuk ezeket a negatív folyamatokat lelassítani. „Az óceán is sok cseppből áll” elv alapján, minden egyes háztartás sokat tehet a természetvédelem érdekében, azonban erre a tudatosságra nemcsak a mindennapokban van szükség, hanem a nagyobb eseményekkor, így egy esküvő megszervezésénél is. Összeszedtük, mire érdemes odafigyelni, ha bolygóbarát esküvőt akarunk.

Helyválasztás

Egy esküvő alkalmával elég sok helyszínen keresztül folynak az események, azonban ha ezek nincsenek messze egymástól, és nincs feltétlenül szükség autóra a megközelítésükhöz, akkor máris sokat tettetek a környezettudatosság jegyében. Emellett érdemes utánanézni a magyar biohotel és bioétterem választéknak, ugyanis kevéssé ismert, de vannak olyan helyek, melyek szemléletük miatt a vacsora és a vendégek elszállásolása szempontjából kitűnő helyszínül szolgálhatnak.

Szezonális dekoráció és ételek

Ma már bármilyen évszakban ehetünk epret vagy narancsot, azonban fontos szem előtt tartani az import áruk szállításával és kezelésével járó nagymértékű környezetterhelést. Amennyiben a szezonális hazai alapanyagokat részesítitek előnyben, azzal nemcsak a bolygót óvjátok, hanem a helyi termelőket is támogatjátok, ami szintén egy nemes dolog. Ezt érdemes szem előtt tartani a menü összeállítása mellett a dekorációs virágok kiválasztásánál is.

Újrahasznosítás

Aki a környezetmegóvás érdekében tervezi a mindennapjait, annak az újrahasznosítás fogalma nem egy földtől elrugaszkodott dolog, és nem idő- vagy energiaigényesebb, mint beszerezni valami újat, csupán némi odafigyelést igényel. Használjatok újrahasznosított papírt a meghívókhoz, illetve vonjátok ki a műanyag, eldobható kellékeket az esküvőből! Emellett jelezzétek, hogy a nászajándékokat nem csomagolva kéritek, és az esemény alatt is fektessetek hangsúlyt a keletkező szemét szelektív gyűjtésére.

Scroll to top