Miért és mióta fehér a menyasszonyi ruha?

A menyasszony ruhája fehér. Ez már csak így van. Vagy mégsem?

63626

Ez az a pillanat, amikor még azoknak a nőknek is fehérbe kell öltözniük, akik amúgy sosem hordanak fehéret. Nem számít az sem, ha menthetetlenül kétbalkezesek vagyunk, és tudjuk, hogy valamit úgyis ráejtünk majd a patyolattiszta öltözékünkre. A menyasszonyi ruhák fehérek, és csak azok viselnek más színt, akik szándékosan akarnak eltérni a hagyományoktól. Ebben persze az a különös, hogy maga a fehér ruha viselete is viszonylag új hagyomány, amely valaha szintén divatos újításnak számított.

Közel 180 évvel ezelőttig a legnépszerűbb szín az esküvői ruha számára a vörös volt, valószínűleg a „vörös rózsa” romantikus konnotációi miatt. Előfordult a fehér ruha is, ezt azonban leginkább a halállal és a gyásszal társították, ezért kevésbé számított népszerű választásnak.

Amikor I. Mária skót királynő fehér ruhát vett fel az esküvőjén, mindenki úgy gondolta, hogy helytelenül viselkedett. Amikor néhány évre rá meghalt a férje, mindenki azt vetette a szemére, hogy nem kellett volna gyászruhát viselnie az esküvőjén. Mindez addig változatlan maradt, amíg Viktória királynő nem döntött úgy, hogy fittyet hány a hagyományokra, és fehér ruhában esküszik – a fehér esküvői ruha innentől kezdett mainstreammé válni.

1840 február 10-i esküvőjén Viktória királynő egy fehér csipkés ruhában ment hozzá Albert herceghez, és ezzel felrúgta az összes udvari szabályzatot, ami az esküvői protokollra vonatkozott.
A ruhaválasztás hatalmas dobásnak minősült, és nemsokára egyre több nő ment férjül olyan ruhában, amelyet Viktória inspirált. Néhány évre rá már a híres női magazin, a Godley’s Lady Book (az akkori Nők Lapja), már arról ír, hogy „a legrégibb idők óta a fehér a legmegfelelőbb szín, legyen szó bármilyen anyagról. A fehér a tisztaság és a fiatalság színe, és egyben a makulátlan léleké, amelyet a leány felajánl a választottjának.”

Innen származik hát az a hit, hogy mindig is fehéret viseltünk az esküvőkön, hogy a tisztaságot szimbolizáljuk. A divat talán mégsem olyan múlandó… vagy a hagyomány nem örök érvényű?


További izgalmas cikkeinket kövesd a Facebookon is! – Visegrádi Esküvő

Scroll to top