Érthetetlen esküvői szokások a nagyvilágból 4.

Az elszigeteltség szó nem véletlenül származik a legtöbb nyelvben a sziget szóból, hiszen mi lehetne nagyobb elzártság, mint az óceán közepén, egy apró földdarabon élni?

Boho-Island-Wedding-in-Cambodia-22-of-35-600x400

Ahogy a korábbi bejegyzéseinkből is nyilvánvalóvá vált, az esküvői tradíciók a lehető legkülönfélébb formákat képesek ölteni. A világ különös házasodási ceremóniáit számba vevő sorozatunk eddigi részeiben jártunk mér a Távol-Keleten, a Közel-Kelet néhány országában, illetve Európa északi vidékein is. Miként az állat- és növényvilágnál, úgy az emberi szokások terén is igaz az, hogy a legegzotikusabb dolgok ott fejlődnek ki, ahol jelentős és hosszan tartó elszigeteltség uralkodik.

Mai bejegyzésünkben a világ különféle részeinek szigetlakóit vesszük górcső alá, és megnézzük, hogy ott milyen rituálék kíséretében mondják ki a boldogító igent.

Japán – Az esküvője napján a hagyományos Shinto ceremónia szerint házasodó menyasszonyt tetőtől talpig fehérbe öltöztetik, mely fehér sminket is jelent. A fehér a hajadon státuszát jelöli, a fehér csuklya pedig a tradíció szerint az anyósa iránt érzett „irigységi szarvakat” takarja. Fura.

Francia Polinézia – a csendes-óceáni Marquises-szigeteken az esküvő végeztével a menyasszony rokonai lefekszenek a padlóra, arccal a föld felé, miközben a férj és feleség átsétálnak rajtuk, akár egy emberi szőnyegen.

Kuba – A pénzgyűjtő tánc sok népnél régi hagyomány. A kubaiak azonban egy lépéssel tovább mennek: bárki, aki táncra hívja a menyasszonyt, köteles bankjegyeket tűzni annak ruhájára. A pénz az esküvő költségeit fedezi. Itt nincsenek diszkrét borítékok…

Új-Zéland – 1994-ig Új-Zélandon törvény írta elő, hogy az esküvői ceremóniát nyitott ajtónál kell tartani, hogy tiltakozás esetén mindenki gyorsan el tudja hagyni a kínos színhelyet. Micsoda optimista szigetlakók!

Mauritius – Az esküvői ruha a legtöbb lány nagy álma. Az álom azonban rémálom is egyben, gondoljunk csak a rengeteg koplalásra, amely megelőzi a szertartást és az azt megelőző számtalan próbát. Nem úgy a mauritiusiaknál, ahol a lányoknál külön elvárás, hogy a nagy napra felszedjenek pár extra kilót. E nem túl PC szokás szerint minél kövérebb a menyasszony, annál gazdagabbá teszi majd férjét…


Kövess bennünket a Facebookon is! – Visegrádi Esküvő

Scroll to top