Írjatok esküvői fogadalmat!

Magyarországon is kezd szokássá válni az esküvői fogadalomtétel. A saját szavakkal elmondott fogadalom az egyik legszebb és legmeghatóbb része a ceremóniának.

eskü fogadalombest

Sok pár fél attól, hogy nem találja majd a megfelelő szavakat, fogalmakat az érzései kifejezéséhez. Ne hagyjátok, hogy ez bármiben is akadályozzon Titeket! Ha Ti is szeretnétek megírni a saját eskütöket, elég csak néhány fontos szempontot szem előtt tartanotok, hogy könnyen menjen az írás.

Az igazán jól sikerült esküvői fogadalmak általában három szerkezeti elemből állnak.
Az első a nyilatkozat. Legyen ez a szöveg bevezető része, melyben mindketten szavakban is megerősítitek az egymás iránt érzett szerelmeteket. Ennél a résznél bátran szabadjára lehet engedni a fantáziát. Használjatok hasonlatokat. Nagy segítség lehet az érzések érzékletes kifejezésében ha valamilyen hasonló érzéssel, élménnyel párosítjátok. Mégiscsak az esküvőtökről van szó!

A második részt nevezzük mondjuk leírásnak. A beszédnek ezen a pontján fejezheted ki, miért is szereted oly nagyon a Kedvesedet. Megemlítheted a párod bármilyen külső, belső tulajdonságát, lehet ezek közt vicces, sőt, akár negatív is. Különös, de végső soron a szerelmed erejét mutatja, ha még a párod hiányosságaiba, ügyetlenségeibe is szerelmes vagy.

Végül a fogadalmak sorba rendezése jön. Minden egyes eskü egy ígéret, amely a Párunk iránti elkötelezettséget jelenti.

Felesleges terjengős litániát írnod, ahogyan cirádás körmondatokat is. Hidd el, néhány őszinte mondatban is ki lehet fejezni mindazt, amit szeretnél. Van, aki a rövidebb és tömörebb formátumot kedveli és van, aki a hosszabbat. A férfiak többnyire a rövidebb beszédeket részesítik előnyben.

„A sok szó helyett egy dolgot teszek, fogadom, hogy hozzád hűséges leszek.”

Nos, ennyi is elég lehet, de sokkal romantikusabb, ha olyan esküvői beszédet mondasz, amiben a párod is felismerheti önmagát. Szóval légy kreatív! Ezzel kimutathatod neki, hogy törődsz vele és figyelsz rá.

„Fogadom, hogy őrülten szeretlek. Akármilyen leszel is, most és mindörökké. Sosem felejtem el, hogy ez egy életre szóló szerelem. A lelkem legmélyén tudni fogom, hogy jöhet bármi, ami elválasztana minket, mi mindig visszatalálunk egymáshoz.

Fogadom: segítek, hogy szeress élni, hogy mindig gyöngéd leszek hozzád, és lesz elegendő türelmem. Hogy beszélek, amikor azt kell, és hallgatok veled, amikor nem. Hogy a szíved melegében élek, és az lesz az otthonom.”

Arról azonban ne feledkezz meg: csakis olyan dolgokat írj, melyek nem hozzák majd zavarba a Kedvesed. És nem csak Ő, hanem a szülők, rokonok, az egész násznép is Rátok fog figyelni. Légy tehát körültekintő, ne sérts meg senkit!


Szeretnél még több esküvői tippet ás történetet? Kövess bennünket a Facebookon is!

Scroll to top