Hagyományos és formabontó amerikai esküvők (2. rész)

Nincs még egy ország a világon, melynek esküvői szokásaiban ilyen jól megférne egymással a hagyományok tisztelete és a formabontó kreativitás. Amerikában ugyanis az újítás is hagyomány.
A párok menyegzőről szőtt álmainak pedig semmi sem állhatja útját. De bármilyen extrém esküvőről legyen is szó, van néhány jellegzetesen amerikai hagyomány, amihez a párok többsége biztosan ragaszkodni fog.

amerikai eskuvo_visegradi eskuvo

Az egyik ilyen sajátosan amerikai szokás, hogy a menyegző előtt a vőlegény nem láthatja leendő feleségét menyasszonyi ruhában, mivel a babona szerint az balszerencsét hoz.
Ugyanígy (ez esetben az angolszász) babonában gyökerező szokás a tisztaságot jelképező kék szalag vagy masni viselete, s hogy megtévesszék az ártó szellemeket, az arák többsége mai napig fátyolban vonul az oltár elé.

A hagyományos amerikai esküvői ruha fehér. Persze ma már a szivárvány minden színét fel lehet használni, amennyiben az valamilyen elegáns pasztell, nem rikító. A lényeg, hogy a koszorúslányok ruhája és a dekoráció harmonizáljon a menyasszony ruhájával.

A szertartás lehet polgári vagy egyházi. Folyhat templomban, luxus sátorban, tengerparton, parkban, akár egy kertben vagy hajón is, s vannak még extrémebb helyszínek, bungee-jumping, víz alatti esküvő, bármi amit csak a pár fantáziája elbír.

A szertartás kezdetén a virág szirmot szóró kislányok vonulnak be elsőként. Őket követik a koszorúslányok, s végül maga a menyasszony, akit ha lehetséges, az édesapja kísér el az oltárig, szimbolikusan is átadva ezzel lányát az oltár előtt várakozó vőlegénynek. Ez utóbbi mozzanat nagyon nagy jelentőséggel bír minden amerikai lány életében.

A szertartás jellemzője és legfontosabb része a fogadalomtétel, melyet saját maguk írnak és mondanak el: hogy miért választották egymást, hogyan fogják szépen és jól szeretni egymást közös életük során. Ez után gyűrűt húznak egymás ujjára. A gyűrű itt mint kör, a végtelen szerelmet jelképezi.


És ezeket olvastad már?

Hagyományos és formabontó amerikai esküvők (1. rész)

Ilyenek lesznek az idei év legizgalmasabb menyasszonyi ruhái 


A szertartásvezetőnek kötelessége feltennie a kérdést, hogy ha valaki tud olyan okról, ami miatt a két fél nem köthet törvényesen házasságot, az jelezze vagy hallgasson örökké. Ha nincs felszólaló, érvényes a házasság.

A szertartás végén a násznép rizst és búzát szór az ifjú párra a szerencse és termékenység jelképeként. A ceremóniáról távozó házaspár járművére, legyen az autó, hintó, limuzin, bicikli, motor, a „most házasodott” feliratot festik. Ugyanígy elengedhetetlen tartozéka a friss házasok első önálló, közös útjának a jármú hátuljára kötött konzervdobozok csörömpölése, mely a hagyományok szerint segít elűzni a gonoszt.

Persze számtalan jellegzetesen amerikai esküvői hagyományt, vagy hagyományteremtő újítást megemlíthetnénk még. A sor a végtelenségig folytatható.
Legyetek bátran kreatívak és formáljátok az esküvőtöket olyanná, ami híven tükrözi az egyéniségetek!


Esküvő? Rengeteg hasznos tippünk van. Kövess bennünket a Facebooon!

Scroll to top