Hagyományos és formabontó amerikai esküvők (1. rész)

Amerikai esküvő. Amikor meghalljuk ezt a kifejezést, valószínűleg egy hófehér csipke-álomba öltözött lány jut eszünkbe majd, amint bájosan és elegánsan lépked a virágba borított oltár elé. Aztán az ifjú pár kilép a templom kapuján, a rizsesőben beülnek az autóba, és „just married” elhajtanak a naplementébe. Más szóval, eszünkbe jut mindaz, amit a hollywoodi filmekben oly gyakran láthatunk.

amerikai eskuvoi szokasok_visegradi eskuvo
Plüss macikon innen és túl

Pedig eltekintve néhány kihagyhatatlan, hagyományból átvett szokástól, az amerikai esküvőkről aligha mondható el, hogy ugyanazon forgatókönyv szerint folynak. Amerika ugyanis nem egységes nemzet, hanem a bevándorlók országa. Természetesen ezek az emberek magukkal hozták a saját hagyományaikat, és idővel ezek a szokások is mind elfogadottá váltak, vagy beolvadtak az eredeti amerikai tradíciókba. Tehát találkozhatunk itt az európai mellett zsidó, muszlim, őslakos, afrikai,… és még számos mintájú esküvővel.


És ezeket olvastad már?

Összebújós esküvői filmek két ünnep között

Miért fontos az esküvő egy férfi életében?


De legyen szó bármilyen esküvőről, mindegyikben ott tükröződik az amerikai életérzés és szemléletmód. Márpedig az amerikaiak szeretik a nagy, látványos gesztusokat, így a lánykérés mai napig olyan romantikus módon zajlik, ahogyan azt a filmekben láthatjuk. A vőlegény valóban térden állva kéri meg jövendőbeli menyasszonya kezét. A kivitelezésben azonban nincsenek szabályok, sőt a formabontó, „úgy, mint eddig senki más” megoldás itt szinte kötelesség. Láthatunk kosárlabda kivetítőre, mozivászonra, repülővel égboltra, tévéreklámba felírt lánykérést is.

Amerikában bizony alaposan fel kell kötnie a gatyát a vőlegénynek. Nem elég ugyanis megkérni a lány kezét. Még ha a jövendőbeli menyasszony igent is mond, a hagyományok szerint a menyasszony apjától is ki kell kérnie reménybeli aráját, s velünk ellentétben itt komoly törést okozhat az ifjú pár között, ha a család nem adja áldását a menyegzőre. Persze ilyesmire, csak kivételes, és többnyire indokolt estben kerülhet sor, s jogilag nem kötelezi semmire sem a házasodni kívánó fiatalokat. Ha viszont megkapják az áldást, már tényleg semmi sem állhat a boldogságuk útjába. Ekkor veszi kezdetét az a bonyolult, csupa várakozással és izgalommal teli folyamat, mely a szerelmes párt gyönyörű ünnepségek és bájos rituálék egész során át a házasság útjára lépteti… Minderről a bejegyzés következő részében írunk majd Nektek.


Esküvő? Rengeteg hasznos tippünk van. Kövess bennünket a Facebooon!

Scroll to top