visegrádi esküvő_esküvő visegrádon_a visegrádi salamon torony régen

Visegrád régi arca

Bár mindez az esküvők szempontjából kevésbé tűnik fontosnak, Visegrád szerelmesei számára nagyon is izgalmas lehet. Elgondolkodtál már azon, hogy miért hívják Fő utcának a Fő utcát, ha közben nem is fő utca?

Visegrádi látkép a Salamon-toronnyal.
A visegrádi hajóállomás háttérben az ekkor még igencsak romos Salamon-toronnyal.

Ezt az 1935-ben készült felvételt nézegetve is jól láthatjuk, hogy a város leglényegesebb pontjainak arculata alapvetően nem sokat változott az elmúlt, közel száz évben, ez minden esetre igaz a Salamon-toronyra és környékére.
Ha a fotónak elkészítenénk a mai változatát, igaz, hogy látnánk néhány újdonságot (a Renaissance Étterem egy kicsit még jobbra volna található, így nem szerepelne a képen), az egyik az újraépítése óta emblematikussá lett városkapu volna minden bizonnyal, de a lényeg nem sokat változna.
Igen, a Salamon-torony rekonstrukciójára időközben sor került, ez kétségtelen.
Van azonban valami, amit csak akkor vehetnénk észre, ha a fénykép készítője egy kicsit jobbra fordulna és kattintana még néhányat.
Ekkor ugyanis fény derülne rá, hogy a Fő utca miért is az, ami.
A mai 11-es út valójában nem létezett. Legalábbis abban a formában és azon az vonalon, melyen ma áthaladhatunk rajta, egyáltalán nem.
A Budapest felől Visegrádra érkezők, ha szerettek volna áthaladni a városon, keresztül kellett menjenek a településen, ami egész biztosan hihetetlen élmény lehetett, még akkor is, ha nem mindenki önszántából élte át, mert mondjuk csak el akart jutni Esztergomba.
Később, a huszadik század utolsó évtizedeiben az egyre növekvő autóforgalom és néhány egyéb tényező miatt úgy határoztak, hogy az országutat áthelyezik a kanyargó Duna és Visegrád közé, kivezetve így a járműveket a lakóövezetből.
Ezért lehetséges az a talán kissé különös jelenség, hogy a városkapu és a Palotaház közötti uszkve egy kilométeres szakaszon a házak furcsa mód a hátukat mutatják az átutazóknak, nem pedig díszes homlokzatukat és szép virágoskertjeiket.

 

A kép forrása: www.fortepan.hu

 

__________________________________________________________________________________________________

 

Legyél Te is Visegrád fan – Kövess minket a Facebookon!