Visegrád legszebb esküvői helyszínei – A Salamon-torony

Sorozatunk első részében a visegrádi Királyi Palotát vettük górcső alá, mint remekbe szabott ceremóniahelyszínt. Most ellátogatunk a Salamon-toronyba is.

A Salamon-torony a XIII. században épült, s regényes története szerint még maga Drakula gróf is raboskodott e torony falai között (bár az épület legelső „verziója” még jó 200 méterrel feljebb helyezkedett el, amikor Vlad Tepest bezáratta ide a magyar király). Közel évezredes története azonban ennél jóval pozitívabb vetületű.

Már terveinek megszületése is egy hihetetlenül összetartó párnak köszönhető. IV. Béla királyunk felesége, Laszkarisz Mária kezdte meg ugyanis a Salamon-toronyból, illetve a Várhegy tetején magasodó Fellegvárból álló kettős várrendszer kiépítését, annak anyagi fedezetét pedig a királyné hozománya jelentette. Mária kitartó, támogató és nem utolsó sorban egyénileg is nagy erejű párja volt IV. Bélának, akinek nem kisebb felelősség nyomta a vállát, mint a tatárdúlás utáni Magyarország benépesítése. A Salamon-torony is egy olyan erős kővárrendszer része volt, melyet a talán újra betörni próbáló hordák ellen terveztek a kor hadmérnökei és építészei.

Nos, abban a formájában, ahogyan ma látjuk, csupán az 1960-as évek közepén befejeződő régészeti helyreállítások óta ismerjük, hiszen a törökdúlás idején vált használhatatlanná az eredeti torony, melynek szerkezetét korábban tűzvész is sújtotta, a mire beköszöntött a XVIII. század, az egykor volt híres Salamon-torony maradékát is széthordták a környékbeli építkezésekre. Mai formája ennek ellenére is monumentális, a mellette kiépült lovagi torna pálya pedig rendszeres otthonául szolgál a Szent György Lovagrend Katonai Hagyományőrző Tagozatának bemutatói számára.

A Salamon-torony földszintit termében, s hihetetlen dunakanyari panorámával kecsegtető tetőteraszán szokás esküvői ceremóniákat szervezni. Előző helyszín igazi ereje a középkor falak filmekbe illő hangulatában, míg utóbbinak a lélegzetelállító természeti látványában rejlik. ha pedig szeretnétek egy lovagi torna bemutató is a ceremónia után, melynek királya és királynéje az ifjú pár, hát ennek sincs semmi akadálya!

Scroll to top