Tudtad, mennyi mindenről árulkodik a menyasszony ruhája?

A legelső dolog, amit minden kislány már ideje korán elhatároz magában, természetesen az, hogy milyen legyen majd az esküvői ruhája, ha eltelik az a tizenöt-húsz év, amit még mindenképpen ki kellene várni a nagy nap eljöveteléig.
Az esküvő helyszíne persze legyen egy homokos tengerpart, a férj magas, szőke kék szemű félisten, és a többi…

gombok az esküvő helyszínén
A gombok a régi korok esküvőinek apró, de annál jelentékenyebb szereplői voltak.

Az elgondolások azért többnyire változnak, de a ruha terve valahogy mégis csak meg szokott maradni többé-kevésbé.

Mintha minden női lélekben kódolva lenne valahol, hogy aligha van fontosabb annál, minthogy tényleg gyönyörűek legyenek az esküvőn.

Mindennek természetesen egy igen komoly szabályokon alapuló hagyományrendszere is van, mely mára ugyan sokat enyhült, de alapjaiban mégiscsak több száz éve változatlan.

Ahány gomb, annyi boldog év

Érdekes, hogy a legújabb divat szerint egyre kevésbé szokás gombokat varrni a menyasszonyi ruhára, pedig nem régiben még igencsak élt az a szokás, mely szerint muszáj a sok gomb, ugyanis azok száma pontosan egyenlő a pár majdan boldogságban eltöltött éveinek számával.

 Senki sem veheti fel a fátylat rajtad kívül!

…tartja a hagyomány. Pedig minden facér, vagy legalábbis hajadon leányzó, aki az esküvő helyszínén tartózkodik, biztosan felpróbálná a fátyladat lopva, titokban, egy pillanatra, csak úgy a tükör előtt, amikor senki sem látja.
A hiedelem szerint ez nagyon nem jó ötlet, hiszen azzal fogja később megcsalni a férj a feleségét, aki az esküvőn mégiscsak magára öltötte azt a fátylat, akárcsak egy pillanatra is.

gyöngyök
Még véletlenül se vigyél gyöngysort az esküvő helyszínére! Vagy inkább arra figyelj, hogy otthon ne felejtsd? Nem könnyű a válasz.

Tiltott gyöngyök?

Nem, ez egyáltalán nem egy olcsó amerikai kalandfilm címe. Bár az is lehetne.
Egy a hagyományokra valamit is adó menyasszony soha az életben nem gondol arra, hogy milyen szép gyöngysort visel majd a nagy napon, hiszen mit mondanak a régiek? Ahány gyöngyszem a menyasszonyon, annyi könnycsepp a házasságban.

Megint mások szerint éppen hogy ajánlott minél gazdagabb gyöngysort viselni, mert a gyöngyök a közös élet anyagi sikereinek megelőlegező szimbólumai…

Még szerencse, hogy a hagyományokat nem azért szeretjük, mert mindig segítenek bennünket a logikus életvezetésben…

 

 

A képek forrása:

www.images5.alphacoders.com

www.raspberryjelly.co.nz

 

 

 

Scroll to top