Tényleg a vőfélyen múlik az este?

Az esküvői ceremóniát követő lagziban nagyon nem mindegy, hogy vannak-e szervezett programok, vagy ad-hoc az egész este. Ahogyan az sem, hogy kiben találjuk meg a lagzi „lebonyolításáért” felelős embert.

flower decorations
Egy jó vőfély mindenre gondol az esküvőn.

A hagyomány két irányt különböztet meg: az egyik változat szerint a férj tanúja felelős az este koordinálásáért, míg a másik „iskola” alapján ez a feladat mindenképpen egy külső személyre, egy profira, a vőfélyre kell háruljon.

Ez utóbbi elgondolás olyannyira tartja magát, hogy napjainkban már megjelent az úgynevezett ceremóniamesteri szerepkör is, mely modernebb, a népi jelleget mellőző formában tartalmazza a vőfélyi feladatokat,s szintén elérhetőek, szolgáltatásukkal megrendelhetőek a terület professzionális képviselői. Budapesten például kimondottan divatszámba megy a ceremóniamesterek meghívása.

A vőfély, vagy a ceremóniamester tehát tapasztalatainak birtokában garantálja, hogy a lagzin minden úgy történjen, ahogyan a pár szeretné, s hogy nekik az este során ne legyen más feladatuk, mint teljes jelenlétükkel átélni közös életük kezdetének egyik legszebb napját.

Ha azonban egy barátra bízzuk a dolgot, már kockázatosabban járunk el…

Nem lehet tudni ugyanis, hogy kompetensnek gondolt barátunk ebben a szituációban is eléggé kompetens lesz-e. Mert lehet, hogy egyéb helyzetekben karakán, és szervezői képességei is kiválóak, de ha megindul a mulatozás, lehet, hogy már tíz órakor leteszi azt a bizonyos lantot, onnantól kezdve pedig megszűnik a kohéziós erő. Egy százhúsz fős társaság egyben tartásához pedig elengedhetetlen, hogy valaki erre is odafigyeljen.

Gondoljátok meg, hogy tényleg barátotokra szeretnétek-e bízni az esküvői vacsora és a buli koordinálását! Ha rosszul sül el, az bizony rányomhatja a bélyegét az esküvőre.

Persze alapos válogatást igényel a profi segítő kiválasztása is. Nem könnyű a helyzet, időigényes, de foglalkozni kell ezzel is.


Kíváncsi vagy további esküvői tippjeinkre is? Kövess bennünket a Facebookon!

Scroll to top