A Star Wars szerelmes párjai

Május 4-én minden angolul egy picit is beszélő Star Wars rajongó May the 4th Be With You felkiáltással köszönti ismerőseit. Az erő legyen Veled is, főképp, ha már serényen szervezed az esküvőt, vagy éppen a Nagy Nap csodás, ám kétségtelenül fárasztó perceit pihened ki. Mi a Star Wars két emblematikus szerelmes párjával ünnepeljük ezt a napot!

Han és Leia civódnak

Han Solo és Leia hercegnő

Kezdhetném azzal, hogy a romantikus történetmesélés klasszikus epizódjelenete, amikor a gyönyörű, porcelánbőrű hercegkisasszony beleszeret a lehetőség szerint bronzbarna, kissé izzadt és leplezetlenül borostás kalózba. Azonban a Star Wars helyszíne önmagában is küszöbön kívülre utalja a tipikust, hiszen az űrben, vagy akár pontosabban: az Ezeréves Sólyom fedélzetén minden kicsit másképp van.

Han és Leia szerelmét jóindulattal sem lehetne az első pillantás varázsára fogni, az első időkben inkább valami megvetésfélét éreznek egymás iránt, fenntartva társadalmi hovatartozásuk sztereotip viszonyát. Bár a civódás óvodáskorunktól jellemzi a szerelmi életünket, valahogy mégis inkább Leia és Luke Skywalker között látszott kialakulni valami – mint később kiderült, a testvéri szeretet :)

Han Solo és Leia csókja

A két karakter önmagában is érdekes, izgalmas jelenség, hiszen Leia, bár gyönyörű nő – ahogy azt Han Solo már legelső találkozásukkor említés tárgyává teszi – mégsem egy „elveszett madárka” típus, sőt, paródiák is bőséggel készültek, melyek figyelemreméltó harci képességeit figurázták ki. Han pedig, bár kissé önelégült és önközpontú, mégis bátor és kétségtelenül lovagias férfi, aki kész lett volna szó nélkül odébb állni, ha Luke és Leia valóban szerelmesek.

Kettejük kapcsolata örök civódás, olyan igazi barátság és szerelem kapcsolat, egészen Han tragikus haláláig Az ébredő Erőben. A néző szempontjából izgalmas párost alkottak.

 

Padmé Amidala és Anakin Skywalker

Kettejük szerelme már jóval kevésbé csábító, egy blogbejegyzés felől nézve legalábbis mindenképpen. Eleve jellemző a 2. trilógiára az alulírtság, mintha a forgatókönyvvel nem vesződtek volna túl sokat. A digitális technológia új vívmányai szépen körvonalazódnak mindhárom részben, de történetmesélés terén messze elmaradnak az első hármastól.

Anakin és Padmé a Naboon

Ez persze Padmé és Anakin szerelmére is rányomta a bélyegét. A 9 éves Anakin szinte biztosan nem szeretett bele reménytelenül a nála 5 évvel idősebb, de még így is csupán 14 éves Padméba. Márpedig húszas éveik elején, amikor ismét találkoznak, Anakin már eleve „izgul”, hogy viszont láthatja Padmét.

Padmé pedig indokolatlanul gyerekként kezeli Anakint, akibe később beleszeret, és akivel össze is házasodik. Szerelmük, bár alapulhat az első pillantás varázsára, teljesen kifejtetlenül marad, űrt hagyva a maga után a nézőben (hogy egy szóviccel éljek). Pedig lényegében a teljes 2. trilógia az ő szerelmükre alapul, Anakin végül a Padmé elvesztése miatt érzett mélységes félelme és szenvedése okán tér át a sötét oldalra. Így tehát megérdemeltek volna egy masszívabb forgatókönyvet.

Mindazonáltal: May the 4th Be With You!


Legyél Te is Visegrád fan – Kövess minket a Facebookon!


Képek forrása: starwars.com

Scroll to top