Bajban az esküvők egyik legnépszerűbb dala

Tudod, melyik az a dal, amely évtizedek óta az egész világon az egyik listavezető, ha esküvőkről van szó? 
Alábbi írásunkból az is kiderül, miért vannak pácban a „szerzői”.

stairway to heaven_esküvő

Az 1970-es években született a rocktörténelem egyik legmeghatározóbb száma, mely gyönyörű dallama és szuggesztív szövege miatt is, több százezer esküvőn hangzott már el a boldogító igen alatt az elmúlt, közel negyven évben.
Robert Plant, Jimmy Page, John Bonham és John Paul Jones jegyzik a dalt. Pedig jövő héten, amikor megkezdődik a szerzemény kapcsán egy igen komolynak ígérkező bírósági tárgyalás, nagyon könnyen elképzelhető, hogy törvényesen is kimondják, a Stairway To Heaven eredetileg nem a Led Zeppelin szerzeménye. Legalábbis nem teljesen.

A dal emblematikus gitártémáját ugyanis örökösének ügyvédje szerint Randy California írta, az egykori Spirit együttes gitáros-zeneszerzője. A Stairway to Heaven nyitó dallamainak kísértetiesen hasonló futamait meghallgathatjuk a Spirit Taurus című dalában is.

Elég lelombozó érzés szembesülni az efféle jelenségekkel, főleg Zeppelin rajongóként.

Egy kicsit olyan, mint amikor kiderül, hogy Radnóti bizony nem egyszer csalta meg Fannit, vagy hogy Brad Pitt és Jennifer Aniston házassága is véget érhet. Kinek melyik a szíven ütőbb…

Mindez persze nem kell, hogy bárkit is befolyásoljon, ha úgy érzi, kizárólag a Stairway to Heaven-re hajlandó oltár elé állni. Nekünk hallgatóságnak ez az egész legfeljebb egy tisztázatlan pont valahol a zenetörténetben, esetleg egy kissé zavaró árnyalatú folt egy legendás zenekar tablóján.

A Stairway to Heaven akkor is az, ami, ha kiderül róla, hogy maga Beethoven írta…


Legyél Te is Visegrád fan – Kövess bennünket a Facebookon!

Scroll to top