3000 fős esküvő 7000 dolláros ruhával?

Éppen hatvan évvel ezelőtt kelt egybe III. Rainer monacói herceg és a gyönyörűséges Grace Kelly. Semmi sem volt klasszikus a szó szoros értelmében, kivéve talán azt, hogy a polgári szertartást egy nappal követte az egyházi.

Grace Kelly esküvői ruhában az árkádok alatt, menyasszonyi csokorral a kezében

Az antik csipkéből és különleges selyemtaftból varrott esküvői ruhaköltemény természetesen Hollywoodban készült, s Helen Rose munkáját dicséri a mai napig.

Grace Kelly nem hazudtolta meg magát: szinte mindvégig jelen volt a ruha elkészítése során, pedig a folyamat közel két és fél hónapig tartott, s ha az arát is beleszámítjuk, összesen 36-an dolgoztak rajta.

Grace Kelly esküvői ruhája több mint 7000 dollárba került, ez a „több mint” pedig azért figyelemre méltó kifejezés, mert a tervező gázsiját közel sem tartalmazta.

A Philadelphiai Művészeti Múzeumban ma is látható ruha igazi érdekesség azonban nem az volt, hogy halomnyi pénzbe került, hanem sokkal inkább a kor esküvőire gyakorolt hatása. Az 1960-as évek közepéig ugyanis innentől kezdve Kelly ruhája lett az abszolút meghatározó a menyasszonyok ízlését tekintve, így ha nem is kellett lehúzniuk a rolót odalent Párizsban, azért igen erőteljesen megérezte az európai divat Mekkája, hogy Grace Kelly a Champs Elysse helyett Beverly Hills álomgyárosait választotta.

Az esküvőn egyébként 3000 meghívott vendég jelent meg, akik közül 700-an a másnapi esküvői ceremónián is részt vehettek. A lagzi egy hétig tartott. Hogy mennyibe került ez az egész? Nos, vannak olyan országok, melyek éves költségvetésének mutatói igen jelentősen kilengenének, ha egy ekkora összeg egyszer csak eltűnne a büdzséből.


Legyél Te is Visegrád fan – kövess minket Facebookon!


 

Scroll to top