Slow életmód – slow esküvő (1. rész)

Slow életmód – slow esküvő (1. rész)

Nemzetközi és hazai szinten is egyre nagyobb táborral büszkélkedik a slow életmód. Na, de mit is jelent ez, és milyen hatással van az esküvőszervezésre?

slow wedding

Ebben a rohanó világban egyre nagyobb szerepet játszik a stressz, hiszen a telefon folyamatosan rezeg, a naptár hetekre előre tele van írva, mi magunk pedig folyamatosan úgy rohangálunk össze-vissza, mintha mindig elkésnénk valahonnan. Úgy érezhetjük, hogy a folyamatos fáradtság ellenére egyszerűen semmire sincs időnk. Emiatt pedig egy hétköznapi és egy ünnepi esemény is ugyanúgy kellemetlen nyűggé válhat a szervezés végére, amin a végén már csak túl akarunk esni. Többek között ezek miatt alakult ki a slow mozgalom, mely az élet minden területére hatást gyakorol. Lássuk, hogy ez mit jelent!

A slow mozgalom alapjai

A lavinát egy olasz gasztroblogger indította el 1986-ban, mikor is megelégelte a gyorséttermek teljhatalmát, és belekezdett egy „slow food” nevű mozgalomba, melyben az ételek minőségi alapanyagokból történő elkészítését és élvezetét hirdette a „műanyagételekkel” szemben. Aztán ez a melegágya lett egy sokkal nagyobb dolognak, a slow életnek, mely az élet értékére hívja fel a figyelmet, és arra, hogy ebben a rohanó világban se féljünk kilépni a mókuskerékből, és tudatos, örömteli életet élni.

Lassítás = semmittevés?

Fontos, hogy a lassítás nem azt jelenti, hogy mostantól mindenki vonuljon el a világtól és remeteként éljen tovább, hanem azt, hogy kapcsoljuk ki néha a telefont, és szánjunk időt magunkra és a gondolatainkra. Ne akarjunk mindent egyszerre és azonnal, hanem élvezzük ki a folyamatokat; ne akarjunk a legek lenni minden kategóriában, hanem haladjunk a saját léptékeink szerint, és örüljünk annak, amit és ahogyan elértünk.

Slow esküvő

A slow esküvő sem azt jelenti, hogy ne legyen nagy és emlékezetes az esemény. Sőt, talán egy ilyen mentalitásban megtartott esküvő tud csak igazán meghitt, szeretetteljes és kedves lenni, hiszen nem a díszletekről vagy a hibátlan menüről szól, hanem valóban rólatok, az ifjú párról. Nincs túlszervezés, nincs pazarlás, viszont a tudatos – és nem görcsös – tervezés miatt a jelképesség és összetartozás fontossága sokkal hangsúlyosabb lesz. Márpedig végső soron a kötelék az, amiről az esküvő szól.

Scroll to top