A polgári esküvő legfontosabb határidejeiről és szabályairól

Nagyon lényeges – a szervezés miatt is -, hogy már jó előre tisztában legyetek a rendelkezésetekre álló határidőkkel, hiszen az esküvő polgári folyamata komoly procedúra bürokráciai/hivatalos értelemben is.

esküvőn aláíró kéz

Először is, kötelesek vagytok előre bejelenteni a házasságkötés szándékát. Az anyakönyvvezető minimum 30 nappal a szándék bejelentését követő időpontra tűzheti csak ki az esküvőt, korábbra semmiképpen. Az illetékes jegyző az egyetlen személy, aki alapos indoklást követően felmentést adhat a legalább 30 napos várakozási idő alól.
Ennek a várakozásnak a lényege a szándék komolyságának igazolásában rejlik, illetve azért is fontos, mert a világ azon pontjain, ahol bejelentés nélkül, akár azonnal is lehet házasodni, elképesztően magas a válások száma, hiszen a pár cselekedetét nem feltétlenül előzte meg lényegében semmi.

Ha külső helyen szeretnétek egybekelni, erről is még időben nyilatkozni kell, illetve a tervezett helyszínről is egyeztetni szükséges, már csak azért is, mert a hivatal dönti el, hogy a kiválasztott helyet egyáltalán akceptálják-e.

Ha a házasságkötés jogi részletek kapcsán is szeretnétek tájékozódni, a PTK alábbi pontjait ajánljuk figyelmetekbe:

  • a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 4: 7. §
  • 2004. évi CXL. törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól 98. §
  • 1990. évi XCIII. törvény az illetékekről 33. § (2) 4. pont
  • az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 13. §, 17. §, 27. §
  • az anyakönyvezési feladatok ellátásának részletes szabályairól szóló 32/2014. (V. 19.) KIM rendelet 12. §
Scroll to top