Milyen a jó esküvői fotós?

Csak kattintgatunk és kész –  gondolják sokan a digitális fényképezőgépek és a Photoshop világában. Ha le akarunk kapni egy tál sajtot borral, háttérképnek, akkor rendben.
Na de egy esküvői helyszínen lélekben és agyban egyaránt jelen lenni, kattintani ha kell, s nem kattintani, ha nem, már egészen más kérdés.

wedding_day_514450
Könnyűnek tűnik lekapni egy ilyen pillanatot?

Hidd, el, nem a haver a jó választás!

Először is vegyük csak figyelembe a kiindulási alapokat: ha van egy jó cimborátok, akit mindketten szerettek, s véletlenül foglalkozik egy kicsit fotózással és ne adj isten, van egy méregdrága gépe is, kevés az esély arra, hogy őt kellene kiválasztani. Még akkor is, ha olcsón, vagy ingyen vállalja a dolgot, vagy épp külön ő ajánlkozik a feladatra. Igaz, hogy akár 10 000 kattintás is megoldható a nagy nap során, de az a nagy nap csupán egyetlen, hosszan kitartott expozíció, mondjuk reggel 7-től  másnap hajnali 4-ig. Az alkalmat tehát ki kell használni.

Az esküvői fotós szeme mindent lát

wedding_bride_floral_arrangement
Ez valószínűleg 30 kattintásból a legjobb.

A jó esküvői fotós mindenek előtt profi a szakmájában és sokszor dolgozott már esküvőn.
Ez utóbbi azért nagyon lényeges, mert mondjuk egy kizárólag portfólió fotózással foglalkozó fényképész az esküvő helyszínén könnyen lehet, hogy áttoporogja az egész napot, a legjobb beállításokra várva, hiszen máshoz van szokva.
Az esküvői fotós maximalizmusa abban rejlik, hogy a megérezvén a megfelelő pillanatokat, heves sorozatkészítésbe kezd, majd az utómunkálatok során kiválasztja legjobban sikerült darabokat.
Ez nem azt jelenti, hogy a képek 90%-a nem ér semmit, de hagy így is van, azért a tökéletes 10%-ért örök életünkre hálásak leszünk szakemberünknek.

Mert átlagosan legalább 2000 felvétel készül a ceremónia és az esküvő helyszínén, s ha e 2000 fotónak csak a 10%-át vesszük, még akkor is a rendelkezésünkre áll 200 darab lehengerlően sikerült felvétel.

A jegyes fotózás világa

A jegyes fotózás megint más kategória, bár a profi esküvői fotósok nagy nagy része ebben is járatos.
Az igazán komoly hozzáértők azonban itt sem szólnak bele állandóan abba, hogy mit csináljatok, hogyan üljetek, álljatok, stb. Hiszen a kulcsszó, talán nem annyira meglepő, de valóban ez: „adjátok magatokat”. A többit majd megoldja a fényképész.

 

Kíváncsi vagy 2014 legjobb 25 esküvői fotójára? Érdemes megnézni őket.

 

 

Képek forrása: www.all-free-download.com

Scroll to top