Kíváncsi vagy, mit evett esküvőjén Mátyás király és Beatrix királyné?

Nincs magyar ember, aki ne ismerne legalább egy izgalmas legendát Mátyás királyról, ha máshonnan nem, hát a történelemórák mellett az életét feldolgozó nagyszerű rajzfilmsorozatból. A mesék legnépszerűbbike természetesen Mátyást királyunk esküvőjének históriája.

mátyás esküvő
Mátyás király esküvőjén több száz szakács szorgoskodott a várban.

Kevesen tudják azonban, hogy az esküvő helyszínéül szolgáló, akkori budai várban megrendezett hatalmas lakoma részletes menüsora is fennmaradt.

A frigynek volt egy székefehérvári és egy budai ceremóniája is. Először magára a szentmisére került sor Székesfehérváron 1476. december 12-én, a Szent István Bazilikában, s a világra szóló eseményt december 15-én követte egy, ha lehet, még nagyobb rendezvény: ezen a napon tartották hatalmas vendégsereg kíséretében magát a lakodalmat.

Fejedelmi leves

Mi más is szolgálhatott volna az első királyi fogás alapjául, mint jó néhány tucat kövér kappan?
A korban népszerű és legízletesebbnek tartott, válogatott alapanyagokból készült levest öt órán át főzték a király szakácsai.

 

Ettél már kígyóhalat?

Valószínűleg nem. Olyan módon legalábbis biztosan nem, ahogyan Mátyásék 1476-ban, hiszen a menüben szereplő étel neve is igen sokat mondóan idegen a mai szokásoktól. Vagy mégsem? “Kígyóhal kardra szúrva, nyárson forgatva”. Ismerős fogás?

 

Tikfik töltve. Micsoda?

Tikfi, azaz tyúkfi. Vagy inkább ahogyan ma nevezzük: csirke. A csirkét bedörzsölték sóval, majd málnával, szamócával, fügével, mandulával töltötték, Mielőtt a kemencébe került volna, még azért egy kevés libazsírral is bekenték, hogy ki ne száradjon. “Aranyosra pirítva” került a király asztalára.

Az fényes esküvői helyszínen a kor legjobb európai zenészei szolgáltatták a talp alá valót.

Esküvő lesz? Gyorsan egy fél erdő vadjait az asztalra!

A borban párolt káposztával tálalt kacsa és a kimaradhatatlan libasültek után helyet kaptak a rengeteg finomság mellett az esküvő helyszínétől igencsak távoli erdőkből “érkezett” vadak is.

Így tálaltak “makkon perdült erdei disznót” borókásan elkészítve, “rozmaringos berbécset” parázson sütve (herélt kos), s persze sokféle képpen elkészített szarvas- és őzételeket, néhány száz nyúl társaságában…

Összesen 24 fogást szolgáltak fel az esküvőn.

Közben a pohárnokok is serényen végezték kötelességüket: a király közvetlen parancsa szerint jártak el, így nem lehetett pohár a lakodalomban, amely akár egy percig is üresen áll.

Akárhogy is, nem lehetett gyenge mulatság…

Ha gondolod, nézz körül a Renaissance Étterem étlapján! Hány olyan fogást találsz, ami Mátyásék asztalán is ott lehetett volna?

Scroll to top