Királytalálkozó és házassági évforduló a középkori Visegrádon – Ami a sorok között van elrejtve

Ezen a hétvégén ismét a középkor határozza meg a maga teljességében Visegrád hangulatát, még a megszokottnál is hatványokkal erősebben. Most kerül sor ugyanis péntek-szombat-vasárnap a 32. Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokra.
Történelmünk egyik legfontosabb kapcsolatépítésének állítunk emléket ezzel a rendezvénnyel minden évben, van azonban még egy fontos tudnivaló az 1335-ös évszámmal kapcsolatban.

palotajátékok_esküvő visegrádon_házasság_évforduló_1335

Károly Róbert királyunk, aki 1335-ben vendégül látta a cseh és a lengyel királyokat, valamint a német rendek küldötteit, amellett, hogy ezzel olyan kapcsolatot alapozott meg, melynek pozitív hatásai a mai napig érződnek, ekkor ünnepelte feleségével, Piast Erzsébettel boldog és minden tekintetben gazdag házasságának 15. évfordulóját.

I. Károlynak (Caroberto, másutt Károly Róbert) három házassága végződött tragédiával, mire 1320-ban végül megtalálta élete párját, akivel 22 éven át éltek együtt, s aki jóval többet jelentett az uralkodó mellett, mint reprezentációt és családi kapcsolatot a lengyel királyi vérvonallal.

A történészek szerint Erzsébet egyfajta társuralkodóként segítette a királyt, majd annak 54 éves korában bekövetkezett halála után fiukat, Lajost is, aki Nagy Lajosként vonult be a történelembe, az elnevezés pedig nem véletlen.

Piast Erzsébet középkori viszonylatban rendkívül hosszú kort élt meg, 75 éves volt, amikor elhunyt a budai várban.

Esküvőjük Károllyal legalább olyan komoly méretekkel bíró ceremónia volt, mint jóval később Mátyás és Beatrix frigye, s Erzsébet majd 60 évig tartó meghatározó jelenléte a királyi trón mellett nem lehet vitás.

Most hétvégén, amikor ámulattal nézzük a lovagok összecsapásait, a látványos kopjatöréseket, a lovas és gyalogos bemutatókat, s hallgatjuk a kiválóbbnál kiválóbb zenéket a Királyi Borudvarban, kortyolgatva a legfinomabb borokat, gondoljunk egy pillanatra arra is, hogy közel 700 évvel ezelőtt egy gyönyörű házaspárt is ünnepelt a nép a visegrádi palota falai között.


Legyél Te is Visegrád-fan – Kövess bennünket a Facebookon!

Scroll to top