„A jó esküvői fotósra senki sem emlékszik”

És nem, nem azért, mert Sanyi bácsi pálinkája komoly ütemben fogyott már délután…

Old analogue photo camera Moskva-4 with films on the old plank. In background photo camera's carrying bag.Lighted with flashlight.

Az esküvői fotósnak lenni önmagában egy szakma. Nem minden profi fotós képes jó esküvői fotókat készíteni. Rutin kell hozzá, nagyon erős empátia és meglehetősen specifikus felszerelés. Vannak természetesen átfedések (nagyon sok családfotós foglalkozik esküvőfotózással is, illetve fordítva), ám el kell hidd, hogy igazán elégedett csak akkor leszel az eredménnyel, ha a fotós-témakört alaposan körbejárjátok már jóval a lagzi előtt.

Tudni kell, hogy az esküvő helyszínekhez hasonlóan a fotósok időpontjai is már sokszor egy évvel korábban is elfogyhatnaki (ha a legnépszerűbb időszakokra gondolunk), így már nagyon korán meg kell kezdeni a keresgélést. Nem fogunk konkrétan egyetlen fotóst sem ajánlani ebben a cikkben, hiszen a célunk az, hogy segítsünk a választásban. Nem akarunk senkit sem rátok beszélni. Az azonban egészen biztos, hogy kezdőkre, hobbi fotósokra és olyanokra, akiknek munkáit nem ismeritek, nem szabad bízni a feladatot. Ezeket a pillanatokat ugyanis soha többé nem lehet megismételni. Ha gond van a fotóssal, nem készülnek képek, vagy rossz minőségűek az anyagok, örökre bánni fogod a rossz döntést.

Miért nem emlékszik senki a fotósra egy esküvőt követően? Azért, mert úgy jár közöttetek, úgy dolgozik folyamatosan, hogy észre sem veszitek. Úgy kapja el a legemblematikusabb pillanatokat, hogy munkája fel sem tűnik a násznépnek. Nem kér pózokat, nem szól, hogy „ezt lehetne megint légyszi?”, nem istruálgatja és alakítgatja a beállításokat. Szeme van ahhoz, hogy meglássa a fotótémákat. Több ezer fotót készít egyébként, s azokból vállogatja le a legjobban sikerült munkákat, melyeket végül utómunkával tökéletessé alakít és a megbeszélt mennyiségben átadja végül (méghozzá időben).

Ne a fotósón spóroljatok, ez nagyon fontos tanács!

Scroll to top