„Esküvők és gyerekek”- Gyerekmentes esküvő?!

Napjainkban egyre elfogadottabb, hogy az ifjú pár nem gyerekzsivalyosan, fürge lábakkal és ételfoltokkal képzeli el a nagy napot, hanem “felnőtthöz méltóan”, csendes és meghitt szertartással, felszabadult, hajnalig tartó bulival…


Érthető, ha valaki nem csecsemősírást vagy kisgyerekhisztit szeretne hallgatni a fogadalomtétel helyett, ha nem akar aggódni a ruhája épsége és a helyszín dekorációja miatt (amiért őt terheli pénzügyi felelősség), ugyanakkor azt is szeretné, ha a gyerekes barátai is önfeledten buliznának vele.
Ahogy a házasulandó párok átlagéletkora nő, úgy a megoldandó probléma is – ha valaki nem az elsők között van a baráti körből, mikor házasodik, könnyen abban a helyzetben találhatja magát, hogy a hozzá közel álló emberek jó része kisgyerekes.

Minden párnak joga van gyerekmentes esküvő mellett dönteni, ugyanakkor fontos számolni a lehetséges következményekkel. Ha nem megfelelően van kommunikálva ez az igény, akkor nagyon könnyen sértődés lehet belőle. Ha „gyerekmentes esküvő” (valljuk be, nem hangzik túl szépen) mellett döntünk, akkor figyeljünk rá, hogy az elejétől kezdve jelezzük ezt a család felé. Hivatkozzunk valós, de nem személyeskedő indokokra, pl. nincs más gyerektársaság és biztos unatkoznának, ráadásul az ifjú pár azt szeretné, ha a szülők is buliznának egy nagyot, s a gyerekekre figyelve ezt nem tudják megtenni…Valamint hangsúlyozzuk, hogy nem a gyerekeikre mondunk nemet, hanem a helyzet hozza így.

Gyakori, és elkerülendő hiba: ne akarjunk okosabbak lenni, mint a szülők. Az olyan javaslatok, mint a “csak bízzátok rá a nagyszülőkre” vagy a “de hát biztos tudtok szerezni bébiszittert ennyi idő alatt” sértőbbek lehetnek, mint maga a gyerekmentes meghívás. Nem tudhatjuk, mi áll a háttérben, nem minden nagyszülő elérhető vagy segítőkész, nem mindenki engedheti meg magának a bébiszittert és nem minden szülői attitűd engedi meg, hogy pici gyereket vagy kisbabát másra bízzon estére, éjszakára.
Ha tiszták a keretek és motiváltak a szülők, biztos, hogy mindent megtesznek majd, hogy megtalálják a megfelelő stratégiát és a házasulandók vágya is teljesül.


Fotó forrása: www.zankyou.co.in

Scroll to top