Esküvői menü – Mi mindenre érdemes odafigyelni

Az esküvői menü összeállítása során jó néhány szempontot érdemes figyelembe venni, a tradícióktól kezdve a speciális igényeken keresztül egészen a vegetáriánus különlegességek kiválasztásáig.

esküvő_esküvői menü_esküvői vacsora
Az esküvői menüsor összeállítása során ezerféle szempontot figyelembe kell venni.

Kiküldtétek a meghívókat, a helyszín már vár benneteket, a zenekar és a DJ leszervezve, mindenki tudja a dolgát, még a szállásigények kapcsán is flottul sikerült egyeztetni, szóval tényleg minden készen van. Az esküvői menü kiválasztása azonban lehet, hogy még várat magára, a legtöbb helyen elég egy héttel korábban fixálni a dolgot.

Maradt tehát egy nagy feladat, amihez megint csak nem szabad spórolni az idővel, sőt!

Érdemes tartani jóval korábban egy kóstoló körutat is, ahová érdemes magatokkal vinni egy-két barátot, és/vagy szüleiteket is – olyan embereket, akiknek adtok a szavára gasztronómiai kérdésekben is. Az esküvő egyik sarkalatos pontja ugyanis az esküvői vacsora.

Teszteljetek, kóstoljatok, gondolkodjatok!

El kell dönteni, hogy különféle fogásokból álló tálakat szeretnétek majd az asztalokra, esetleg svédasztalos esküvői vacsorában gondolkodtok, netán azt szeretnétek, hogy a fogásokat egyenként tálalják a felszolgálók. És ugye a lényeg: miképpen álljon össze a menüsor.

Manapság divatosak a különféle halkülönlegességek, illetve a különböző egzotikus ételek is az esküvőkön, de a tradicionális levesekről és a az éjfélkor felszolgált ételek összeállításáról is van mit gondolkodni. Mindez elsősorban a násznép összetételétől függ. Ugyanis nem igazán célszerű egy magyaros hagyományokat előnyben részesítő közegben Tandori fűszervilággal bíró indiai ételeket választani, amiképpen az sem veszi ki magát túl jól, ha világjáró barátaitokat egyszerűbb pörköltfélékkel és klasszikus rántott ételekkel fogadjátok.

Mérjétek fel, hogy vannak-e vegetáriánusok, esetleg vegánok! Ha azt szeretnétek, hogy ők is pozitívan nyilatkozzanak később, ne álljatok meg a gombánál és a párolt zöldségeknél! Egy felkészült étteremben (amilyen mondjuk Visegrádon a Sirály, vagy a Renaissance), bőven van lehetőség izgalmas húsmentes különlegességek felszolgálására is. Ugyanakkor jó tipp lehet, hogy olyan ételeket válasszatok, amelyek akár a húsfogyasztók számára is izgalmasak lehetnek, így mondjuk a tálak összeállítása is épülhet egészséges kompromisszumokra, ha ezt az opciót választjátok.

És ne feledkezzetek meg azokról sem, akik nem ehetnek bizonyos dolgokat (például gluténérzékenyek).

Néhány apróság, de higgyétek el, megéri foglalkozni a dologgal!


Legyél Te is Visegrád-fan – Kövess bennünket a Facebookon!

Scroll to top