Esküvő_és_lovagi_torna_lovagok_felsorakoznak_a_király_és_a_királyné_előtt

Esküvő és lovagi torna – ha valami izgalmasra gondoltatok…

Az elmúlt néhány évtizedben sok extrém esküvőről értesülhettünk a média közvetítésével, sőt, bizonyára sokan ismerősökön keresztül, vagy éppen saját bőrükön tapasztalhattak meg kalandos házasságkötést. A lovagi tornával egybekötött esküvő ugyan extrémnek nem nevezhető, legalábbis nem olyan értelemben, mint például egy ejtőernyős ceremónia, de így a 21. században mégiscsak különleges, látványos és izgalmas…

Esküvő_és_lovagi_torna_lovagok_felsorakoznak_a_király_és_a_királyné_előtt

A visegrádi Szent György Lovagrend

Visegrádon őrzik a lovagi tornák hagyományát, s a Szent György Lovagrend (amely 1326-os alapításával Európa bizonyítottan legrégebbi lovagrendje) tagjai minden szombaton díszes játékokkal járnak a látogatók kedvébe.

A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokat pedig több, mint 30 éve rendezik meg, minden évben nagy sikerrel. Ez Visegrádon a legjelentősebb esemény (idén július 8-9-10.-én kerül megrendezésre), melyen 500 lovag küzdelmét csodálhatják az ide látogatók. Itt nem babra megy a játék, aki járt már nálunk ezeken a jeles napokon (melyeken az 1335-ös Visegrádi Kongresszus emlékét idézzük fel), az tanúsíthatja azt a pátoszt, amivel a küzdők egymásnak feszülnek.

Esküvő_és_lovagi_torna_két_bajvívó_buzogánnyal

A király és a királyné

A középkorban a királyi pár esküvőjének tiszteletére lovagi tornát rendeztek. Visegrádon sem volt ez másképp, itt azonban meg is maradt ez a szokás. Szombatonként még télen is megrendezik a tornákat, félezer fős Palotajáték azonban csak egyszer van egy évben, így ekkor nagy szerencse kell ahhoz, hogy friss házaspár a király és a királyné helyére ülhessen. Ehhez van is egy kiváló történetem.

Esküvő_és_lovagi_torna_íjászok_a_közönség_előtt

Egy brit-magyar házaspár esküvője

Nem csupán a király és királyné helyét nehéz elfoglalni a Palotajátékok idején, de szállást sem könnyű szerezni a nagy érdeklődés miatt. Egy brit-magyar jegyespár – akik nemrég tartották a lagzijukat a Renaissance Étteremben – viszont előrelátóan már időben elkezdte a szervezést, így tökéletesen meg tudtunk oldani mindent, egy dolog kivételével.

A vőlegény azt szerette volna, hogy az esküvőt a Királyi Palotában tartsák, de erre sajnos a Palotajátékok miatt nem volt mód. Ez viszont nemhogy elkedvetlenítette, épp ellenkezőleg, szinte extázisba esett a gondolattól, hogy a párjával beülhetnének a király és a királyné helyére, s így az ő tiszteletükre rendeznék a tornát.
Szinte földöntúli szerencséjük volt, hogy sikerült elintéznem, így megtapasztalhatták azt az élményt, amit ezelőtt 500 évvel csak királyok és királynéik élvezhettek. Az pedig már csak hab volt a tortán, hogy a teljes násznép középkori ruhákba bújhatott.


Legyél Te is Visegrád fan – Kövess minket Facebookon!

Scroll to top