Érdekességek Beatrix királynéról

Mátyás király második felesége, a csodálatos Aragóniai Beatrix tényleg olyan volt, mint a mesékben a királyné. Szerette a pompát, de egy pillanatra sem okozott problémát a számára, ha a köznéppel kellett töltenie az időt. Mondjuk kivette muzsikus kezéből a hegedűt és játszott…

mátyás király és beatrix királyné visegrádon
Mátyás és Beatrix, a magyar történelem egyik legfontosabb párja.

Világra szóló esküvőjükön még azt hihettük volna, hogy Mátyás nem igazán választott jól, ugyanis Beatrix már menyasszonyként, kissé arrogáns módon elrendelte, hogy az esküvői lakomán a sok ezer meghívott közül kizárólag a rokonok és a legelkerülhetetlenebb nemesek foglalhassanak helyet. Mátyás belement a dologba, s még rendelet is született a királyi esküvők témakörében.

Állítólag egy ünnepség alkalmával a fiatal királyné, nem messze Visegrádtól, azt is bemutatta, hogy milyen az, amikor egy valódi reneszánsz embert nem érdekli, hogy mi a módi.
Egész egyszerűen elkérte zene szünetében a hegedűstől a hangszert, majd gyönyörű játékával kápráztatta el a jelenlévőket, akik nem is sejtették, hogy Beatrix a zenében is otthonosan mozog.

A királyné egyébként a világ talán legnemesebb játékában is jeleskedett, melyet a Visegrádot egykor felemelő Károly Róbert honosított meg hazánkban.
1335-ből származik az első feljegyzés arról, hogy sakkoznak a magyar király udvarában, azonban az első játékos neve, mely egy évszázaddal később bukkan fel egy írásban, bizony Aragóniai Beatrixé.

Hagyjuk a végére a gasztronómiát.
A hivatalos udvari dokumentumok azt igazolják, hogy Mátyás és Beatrix esküvőjén ehettek először a nemesek Magyarországon marcipánt, mely a reneszánsz Itália korabeli újdonságának számított.
Hamar nagyon népszerű lett, bár elkészítésére kizárólag Beatrix olasz mesterei voltak képesek.

Mátyás királynéja kapcsán nem túlzás kijelenteni, hogy a kor modern Európáját hozta el Magyarországra, megalapozva ezzel hazánk komoly ázsióját a reneszánsz idejére.

 

Kép forrása: www.magyarcimerek.hu

__________________________________________________________________________________________________

Legyél Te is Visegrád fan – Kövess minket a Facebookon!

Scroll to top