Egyenruhás esküvők (1. rész)

Különlegessé egy esküvőt nem csak a helyszín és a dekoráció tehet. Aki részt vett már egyenruhás esküvőn, az tudja, kevés dolog van, ami olyan látványossá és méltóságteljessé tehet egy szertartást, mint az egyenruhás esküvők hagyományai.

rendőresküvő

A díszsorfal, a nagyszerű egyenruhák, katonai vagy rendőri esküvő esetén a kardalagút, a szirénák, mind-mind érdekessé és egyedivé varázsolják az eseményeket. Mindamellett a jó kollegialitás szép példája is.

Az ilyen lagzikra – hiszen az egyenruhát viselőkre általában extra mennyiségű felelősség hárul – a munkában eltöltött stresszes órák miatt is, nagyon jó hangulat jellemző.
Mivel olyan összeszokott, egymásra hangolódott csapatokról beszélünk, akik tűzön-vízen át együtt állják a sarat, az ilyen események légköre nagyon bensőséges és családias.

A szertartás jellege és egyes elemei természetesen aszerint formálódhatnak, milyen egyenruhás testület az ihletadó. A legrégibb és leginkább kiforrott hagyományai természetesen a katonai és rendőri esküvőknek vannak. Ezekről bőven találhatunk mintául szolgáló példákat az interneten. Utánuk következnek a jóval ritkább és formailag is szabadabb tűzoltó és mentős esküvők.

Az egyenruhás mennyegzők tulajdonképpen egyetlen „kötelező” eleme az éppen ilyen célokra rendszeresített díszuniformisba öltözött kollégák sorfala, amint a templom vagy polgármesteri hivatal lépcsőjén kilépve vagy épp az oltár felé vezető úton fogadja az ifjú párt.

Régi hagyomány a fegyveres testületeknél, hogy a menyegző előtt a vőlegény és a menyasszony gyűrűjét kardélre húzva, vagy a kardlapra helyezve áldják meg, a ceremónia után pedig a bajtársak kardlapjaiból formált kardalagút alatt lépnek ki az utcára.

Nem kötelező elem, de ha az illetékes felettes jóváhagyja (és miért ne hagyná jóvá), ezt a pillanatot akár szirénaszóval is lehet kísérni.

Persze minden egyenruhás esküvő legfontosabb eleme maga a díszegyenruha, mely amellett hogy méltóságteljes látványt kölcsönöz az eseménynek, illetve egy nagy hagyományokkal rendelkező és köztiszteletben álló szervezet áldását adja az ifjú pár egybekeléséhez.


Olvasgatnál még hasonló írásokat az esküvők világából? Kövress bennünket a Facebookon!

Scroll to top