Egy friss királyi esküvő magyar szálakkal

A napokban történt, hogy Albánia koronahercege, II. Leka Zogu is megházasodott, talán mondanunk sem kell, hogy nem mindennapi körülmények között.
A frigy azonban nekünk magyaroknak is fontos lehet. De miért is?

eskuvo_kiralyi-ceremonia_albania
II. Leka Zogu és Elia Zaharia első csókja, mint férj és feleség.

Az ifjú koronaherceg, aki hat évvel ezelőtt jegyezte el kedvesét, október második hétvégéjén vette felségül párját, a színésznőként ismert Elia Zahariát. Az esküvőn húsz európai királyi család tette tiszteletét, és persze számtalan egykori arisztokrata családi leszármazott.

A ceremónia kapcsán sejthető, hogy a királyi család nem volt szűkmarkú, hiszen manapság minden olyan lehetőség jól jön, ami felhasználható valamilyen módon a történelmi királyi családok modern kori népszerűsítésére. Még egy olyan országban is, ahol viszonylagosan mindennapinak mondható annak ténye, hogy a királyok bizony jelen vannak, ha nem is úgy, mint mondjuk száz évvel korábban.

Magyar királyné Albánia élén

Noha neve alapján is értelemszerű, hogy a fiatal feleség, Elia Zaharia nem magyar, mégis komoly a magyar szál az esküvő kapcsán. Ugyanis közel nyolcvan évvel ezelőtt történt, hogy a most 34 éves II. Leka Zogu nagymamája Albán királyné lett, amikor is feleségül ment az akkori albán uralkodóhoz, I. Zoguhoz.

Apponyi Geraldine tehát nem volt más, mint a most házasságot kötött ifjú trónörökös nagyanyja, aki ötszáz év után az első olyan magyar grófnő lett, aki európai trónusban foglalhatta el helyét.
Igaz ugyan, hogy I. Zogu nem volt vér szerinti királyi sarj, de mindez a formálódó és mozgalmas politikai berendezkedéssel bíró, XX. század eleji Albániában nem jelentett különösebb gondot.

És bár I. Zogu nem volt királyi család tagja, törekedett rá, hogy felesége egy komoly, európai arisztokrata család soraiból kerüljön ki, így találta meg Apponyi Geraldine-t.

Az ifjú Geraldine mindezek ellenére visszaemlékezéseiben rendre úgy nyilatkozott, hogy már esküvőjük előtt, az első találkozáskor beleszeretett Zoguba, akivel később hosszú évtizedekig éltek boldog házasságban, s most valószínűleg örült volna, ha láthatja negyedrészt magyar unokája esküvőjét.


Tetszett a cikkünk? Kövess bennünket a Facebookon is, ha érdekelnek az esküvői témák!

Scroll to top