Bocskai – Régi-új esküvői divat

A zsinórdíszes ünnepi ruhák napjainkban reneszánszukat élik az esküvői ruhák világában is.
A bocskai, ahogyan ezt a ruhatípust összefoglaló néven, bár kissé tévesen hívjuk, valóban gyönyörű ruhaköltemények alapját jelentheti, s természetesen nem csak a férfiak esküvői öltönyére nézve.

bocskai_esküvő_visegrádi esküvő

A bocskai lényegében nem más, mint a magyar nemzeti öltözködés 20. század elején kialakult, alapjában véve historizáló, ellenben hagyománykövető válfaja.

Az 1848-49-es szabadságharc leverése után a magyar urak csendes demonstrációképpen az 1850-es évek elején ismét atillát öltöttek és megnövesztették a szakállukat, ezzel tiltakozva az elnyomó osztrák hatalom ellen. A bocskai, mely nevét nem tudjuk pontosan, miért kapta Bocskairól, ennek a gondolatmenetnek az átörökítése mintegy fél évszázaddal későbbre.

Nemzeti érzelmű polgárok és lelkes diákok viselték ünnepnapokon, az 1920-as évek első felében, az évtized derekára azonban már nem egy esküvőn is visszaköszöntek zsinórok az ifjú pár ruhájáról.

És itt érdemes megemlíteni az kis tévedést. Összefoglaló néven célszerű inkább zsinóros ruháról, zsinórozott ruháról beszélni, hiszen a hölgyek (jelen példánál maradva a menyasszonyok) természetesen nem bocskait viselnek, hanem zsinórozott női esküvői ruhát.

A szabómesterek már az 1700-as évek végén is készítettek hasonló ruhákat polgári megrendelésre, de a zsinóros ruha igazi aranykora a 20. század 20-as, 30-as éveire tehető. Napjainkban pedig ismét divatba jött, megállíthatatlanul.

Elegáns, hazafias, mégis finom szabású esküvői ruhák százai készültek és készülnek idén is zsinórozással országszerte. És lassanként eltűnik a viselet mögül minden, nem feltétlenül ide tartozó gondolat, és átveszi a helyét az őszinte önkifejezés.


Legyél Te is Visegrád fan – Kövess bennünket a Facebookon!

 

Kép forrása: www.pinterest.com

Scroll to top