„Barátod, testvéred, fiad: Desiré” – Egy hamisítatlan író-házasság

Hamisítatlan bizony. Annak minden csodájával és érthetetlenségével, egymásért akár tűzbe is rohanó szenvedélyével és kitöréseivel. Egy valódi szerelem…

kosztolanyi és felesége esküvő visegrád

 

„Barátod, testvéred, fiad, Desiré” – ezzel a sorral zárta egyik, feleségéhez írott levelét Kosztolányi, ami valljuk be, egyszerre meglepő, különös, ugyanakkor hihetetlenül megható is.
És igencsak jól ábrázolja kettejük házasságát.

 

Karinthy, a „boronáló”

Kosztolányi és Harmos Ilona, színésznő 1910 elején találkoztak először, amikor is mindketten komoly érdeklődést mutattak a másik iránt, azonban második találkájuk már nem sikerült túl jól.
Kosztolányi nagyképű volt, Ilona pedig hűvös és távolságtartó.

Karinthy azonban nem hagyta annyiban a dolgot, s addig-addig noszogatta a párt, szervezett számunkra fura találkákat, s vonta be még Csáth Gézát is a kerítők közé, hogy év végére már kézen fogva jártak a fiatalok.

 

Ihlet, siker, egzisztencia

Harmos Ilona, akit már kapcsolatuk elején Görög Ilonává keresztelt Kosztolányi, hű társa és segítője volt a nem minden tekintetben és mindenkor a földön két lábbal járó írónak.
1913-ban házasodtak össze, majd két évvel később megszületett fiuk, Ádám.

kosztolányi család

Ilona nem csupán a megértő és támogató írófeleség „szerepét” töltötte be, de mondhatni, a menedzsment terén szintén támogatta Desirét, amiképpen sokat beszélgettek aktuális novella és regénytémákról is. Kosztolányi nagyon sokat adott felesége szavára.

Ma már az irodalomtörténészek is egyetértenek abban, hogy az Édes Anna alap sztorija Harmos Ilonától származik.

Ahogyan az író egyre sikeresebb lett, s valóban szép példányszámban fogytak könyvei, természetesen úgy gyarapodott a család is anyagiakban, melynek – mondjuk így – koordinátora, kézben tartója és felelőse mindvégig Ilona volt. Akkor is, amikor Kosztolányi megbetegedett.

Kosztolányi élete utolsó szakaszában szerelmes lett egy Radákovich Mária nevű ideges, beteges asszonyba, s ezt a ki nem bontakozó szerelmet is türelemmel és csendben figyelte Kosztolányiné.
Nem akarta ugyanis elvenni férjétől az utolsó kapaszkodók egyikét, mely még képes volt őt itt tartani.

A szerelem véget ért, a nő eltűnt, Kosztolányi pedig feleségével az oldalán, békével és szeretettel körülvéve halt meg 1936-ban.

Kosztolányi Dezsőné Kosztolányi Dezső című, férjéről írt monográfiájának köszönhetően közös életük, házasságuk teljes történetét megismerhetjük, méghozzá a lehető leghitelesebb forrásból.
Érdemes belelapozgatni. Főleg jegyeseknek!

 

Képek forrása:

www.www.profunduslibrum2.blogspot.com

www.archivum.magyarhirlap.hu

www.cultura.hu

 

Scroll to top