Az elegáns vőlegény ismérvei (3. rész)

Ha már így elmerültünk ebben az oly keveset emlegetett témakörben, akkor folytassuk az utazást abban a világban, ahol nem találkozik a rózsaszín nyakkendő a Harley Davidsonos övcsattal, s ahol valahogy sehogy sem fér össze a banános zokni a bocskaival.


kiralyi-palota-03

A nadrágtartó

Napjainkban ismét divatba jött a nadrágtartó. Persze nem annyira, mint a szakáll, vagy a ’80-as évek közepének színbomba ruhadarabjai. De itt van újra. Ráadásul klasszikus formájában, elöl trapéz, hátul hosszú bőr fülekkel, réz csatokkal, sokféle színben. Fontos, hogy amennyiben megtetszik ez a módi, válasszuk mindképp a nadrághoz gombolható füles változatokat és ne hagyjuk, hogy a csipeszes variáns látszólago praktikuma elcsábítson bennünket.

A csokornyakkendő

Sokan döntenek úgy (vagy sokak menyasszonya dönt úgy), hogy az esküvő van annyira mindentől eltérő esemény, hogy a vőlegénynek ezt egy az esküvő után azonnal kidobandó kiegészítővel is meg kelljen spékelnie. A csokornyakkendő többnyire ilyen. Ha csak nem válik a különleges öltözködés az ember hobbijává, valószínűleg nem hord 2020 környékén csokornyakkendőt. ha az esküvőn mégis így tesz (ami egyébként nem probléma a megjelenés tekintetében), próbáljon fel a már meglévő öltözékhez minél többet, hogy megtalálja a megfelelő szín- és mintavariációt (itt ugyanaz lehet a vezérelv, mint a hagyományos, hosszú nyakkendőnél). És ugye mondanunk sem kell: előre megkötött és úgy rögzíthető csokornyakkendőt soha, semmilyen körülmények között ne vásároljunk, ne fogjunk a kezünkbe, ne lássunk és ne beszéljünk olyankokkal, akik láttak már olyat, aki ilyet viselt akár életében egyszer is. Így valamelyest védettek maradhatunk a legsúlyosabb ízléstelenségek ellen.

Frakk?

Kutyás poénok helyett egy kérdés: biztosan akarjuk? Van olyan, hogy igen. Ritka és merész gondolat, de ha mondjuk egy olyan esküvő van tervben, amely hangulatában, külsőségeiben és helyszínét tekintve is inkább a XX. század elejét hivatott megcélozni (miért is ne), a vőlegény, tehát az est egyik fénypontja (vagy akire a fény egy része vetül a mellette álló menyasszonyról), akár frakkban is lehet.
Ez esetben azonban figyeljen oda rá, hogy:

  • a frakk színe fekete,
  • a frakkmellény fehér,
  • a frakking mellrésze vagy pamutpiké-betoldással készül, vagy ráncolt,
  • a fehér sálat csak akkor hordjuk, ha kabát is van rajtunk (csakis egysoros, fekete kabátról lehet szó),
  • a frakknadrág oldalát dupla selyemcsík díszíti, alján pedig nem lehet hajtóka, s mivel ehhez az öltözékhez nem vehetünk övet, nadrágtartóra lesz szükség, ha a nadgág nem tökéletes méretű derékban,
  • + eredetileg fekete cilinder és fehér selyemkesztyű is tartozik a frakkhoz, de ez a két kiegészítő ma már egész biztosan operettkellék-számba megy, tehát egész nyugodtan elhagyhatjuk.

 

Scroll to top