Amikor a férj még tanácsokat osztogathatott a feleségének…

Egy visegrádi esküvő igazi erőssége számtalan fontos dolog mellett a területi adottságokban rejlik, nevezetesen: Visegrád az élő középkor városa. Így aztán biztosak lehettek benne, hogy alaposan megérint majd a történelmi múlt Titeket is. Hogy ez miben nyilvánul meg, azt persze nem tudhatjuk. Ahány pár, annyi lehetőség
De csak úgy ízelítőül, nézzük meg, miben lehetett más egy középkori házaspár egy maihoz képest.

visegrádi esküvő_középkori esküvő
Egy sztereotip ábrázolás a női szerepekről. Lejegyzőnk ennél azért összetettebben gondolkodott.

Élt az 1300-as évek derekán egy névtelenségbe burkolózó, fiatal francia férj, aki úgy döntött, hogy a szóbeliség talán nem elég, így írásba adta feleségének, hogy mit vár majd tőle közös életükben.
Ez a szokás egyébként abszolút dívott a középkorban: a házassági fogadalom összetettebb és jóval kevésbé szimbolikus volt, mint manapság.

A lejegyző igen előzékeny volt, hiszen azzal kezdte, hogy mit kért őtőle ifjú (15 éves) felesége.
Az első pont egyszerű: ne haragudjon rá, amiért egyelőre fogalma sincsen, hogy mit kellene csinálnia egy feleségnek.
A második pedig már egész sokat elárul az előzményekről: ha férje úgy érzi, hogy valami baj van vele, vagy viselkedésével, akkor mindezt ne társaságban beszéljék meg, hanem négyszemközt.
És most biztosan arra számítasz, hogy jönnek a nőket eltipró parancsok a férfitól.

Pedig nem. A fiatal férj azt kéri, hogy őt szeresse a lány legjobban a földön, s más férfinak ne legyen helye a szívében. Ugyanakkor legyen engedelmes, hűséges (ezt ma is elvárjuk egymástól, még ha a megfogalmazással néha gondok is adódnak).
Érdekes módon arra is kitér, hogy fordítson kellő figyelmet férje öltözködésére, mert a szépen kialakuló ízlés és ügyesség egy esetleges későbbi házasság során hatalmas hasznára lehet a hölgynek.
Hát igen, a középkori emberek korán haltak…

Mókásnak hat, hogy külön részletes szaktanácsokat ad a különféle bolhák és tetvek hálószobától való távol tartásához, s aranyos, amikor mintegy óvatos célzásképpen recepteket is csatol kedvenceiről, így a „töltött malackáról” és néhány halkülönlegességről.

Sajnos nem tudjuk, mi lett velük, csupán ez az egy dokumentum maradt fent. Azt hiszem, ránk van bízva, hogy elképzeljük.


Legyél Te is Visegrád fan – Kövess bennünket a Facebookon!

Scroll to top