A fanfárok – A leendő ifjú pár bevonulózenéje

A menyegzőn az ifjú pár, vagy még inkább a szemet kápráztatóan szép, hófehér ruhába öltözött menyasszony bevonulását szokás ünnepi zenével kísérni.

menyasszony bevonul

Régebbi korokban a jelentős, királyi személyek belépését a terembe, mindig külön erre a célra komponált kis dallamokkal jelezték előre. Ezeket a dallamokat nevezzük fanfároknak.

E célra, instrumentális jellegük, és ünnepélyes kompozíciójuk miatt leginkább klasszikus komolyzenei darabok felelnek meg. Amikor a ceremónia zenéjének összeállításán töprengünk, fontos, hogy a szertartás különböző részeihez hasonló stílusú muzsikát válasszunk. Ha tehát a klasszikus zene mellett döntünk, következetesen minden szertartáselemhez válasszunk klasszikus zenét. Így teremthetünk egységet a szertartás alatt muzikális tekintetben is.

A bevonuláskor ügyelni kell arra, hogy ne a zene megszólalásának pillanatában induljunk el, hanem hagyjunk kellő időt a násznépnek elcsendesedni és ünnepélyesen várni az ifjú párt. Éppen ezt a célt szolgálja a megnyitó fanfár, amely a bevonulás előtt szólalhat meg 1-2 perc időtartamban.

Az ifjú párok általában Mendelssohn vagy Wagner nászindulójára vonulnak be, de Pachelbel gyönyörű Canon in D feldolgozása is világszerte ismert esküvői fanfárként használt dallam.

A legismertebb fanfár Mendelssohn Nászindulója, melyet bizonyára mindnyájan fel fogtok ismerni…

Általában orgonán szólal meg az esküvőkön, itt azonban most a zenekari változatot hallhatjátok.

A mű, akkor indult el az esküvők himnuszává válása útján, amikor Samuel Reay orgonista 1847. június 2-án először játszotta el Dorothy Carew és Tom Daniel házasságkötésekor a tivertoni Szent Péter templomban, Angliában. Igazán népszerűvé azonban csak azután vált, miután Viktória királyi hercegnő, a későbbi királynő, kiválasztotta Frigyes porosz herceggel 1858. január 25-én tartott esküvőjére.

Persze Mendelssohn Nászindulója talán már kissé közhelyes bevezető egy esküvőre, de számos más dallam közül választhattok. Tulajdonképp minden opera nyitány jó lehet. Bújjátok hát bátran a netet, hogy megtaláljátok a dallamot, ami számotokra a legjobb választásnak bizonyulhat. Elvégre akár egy metál balladára is bevonulhattok, ha a rockzene rajongói vagytok.


Kövesd a Visegrádi Esküvőt a Facebookon is!

Scroll to top