Tradicionális indiai esküvő (1. rész)

A mai témánk egy kicsit kapcsolódik előző bejegyzésünkhöz. Ha picit is félsz az esküvődtől, mert úgy hiszed, nem fogod bírni majd az egész napos gyűrődést és az izgalmakat, nézd meg, hogyan zajlik egy indiai menyegző, és máris megnő az önbizalmad.

India az élő tradíciók hazája, ahol mai napig hűen őrzik az ősi hindu hagyományokat. A rohamosan fejlődő ország minden sürgés-forgása ellenére itt mégiscsak lassúbb és kicsit spirituálisabb az élet.
Mindennek megadják a módját, ami valóban fontos egy ember életében. Nincs ez másként az esküvőkkel sem, melyek az indiai élet egyik legszakrálisabb eseményének számítanak.

Az indiai párok egybekelésének napját komoly asztrológiai számításokkal határozzák meg.
Sőt, a szülők eleve
horoszkóp alapján számítják ki azt is, hogy egyáltalán egymáshoz valóak-e a fiatalok. Maga az esküvő pedig nem egyetlen esemény, hanem több egymást követő napon ceremóniák egész sorozata, mely a konkrét házasságkötés előtt 15 nappal veszi kezdetét. A szertartás-sorozat első 10 napjának ceremóniáiban csak a szűk családot érintett, az esküvőt megelőző 2-3 nap azonban már igazi közösségi eseménynek számít. Hogy ne fonjátok be a szemöldökötök a töméntelen információ és a rengeteg bonyolult vallási összefüggés feldolgozása közben, most csak az esküvőt megelőző legfontosabb szertartásokat említjük meg.

A menyegző első felvonása a sangeet sandya, ahol a menyasszony barátnői és nőrokonai vannak jelen. Énekelnek, zenélnek, táncolnak, közben a hűséget jelképező sárga porral hintik be a menyasszonyt. Mindeközben a vőlegény házában a menyasszony apósa felsorolja az elhunyt ősök nevét, ezzel mintegy tanúnak hívja szellemüket a fiú házasságkötéséhez.

A menyegző előtti este, a mehendi lagwana kifejezetten a nőknek szól. Hasonlóan az előző estéhez, ezt is zenével, tánccal és énekkel töltik, és ami a legfontosabb momentum: gyönyörű motívumokat és mintákat követve hennával kifestik a menyasszony kézfejét. A hennafestés azért fontos, mert a rajzolat szépsége és kidolgozottsága adja a szerelem esszenciáját a házassághoz.

A 15 napon át tartó rituális eseménysorozat után a pár immár készen áll a házasságkötésre…
A csillagállás viszont most azt mutatja, hogy a mennyegzőről, az indiai esküvők Nagy Napjáról – sok szép képpel megtűzdelve – a jövő heti bejegyzésben írunk majd nektek. ;)


Scroll to top