Templomi vagy polgári esküvő? – oldjuk fel a dilemmát (1.rész)

Aligha kell magyaráznunk, hogy a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb útja a házasságkötésnek a polgári esküvő. Mégis sok pár érzi úgy, hogy megkerülve ezt a tulajdonképpeni jogi aktust, meghittebb, szakrálisabb formában szeretnék egybekötni életüket.

templomi 2

Amellett, hogy a polgári házasságkötéssel az állam teljes jogi érvénnyel ismeri el az ifjú pár kapcsolatát, maga a szertartás is többé-kevésbé a szerelmesek egyéni elképzeléseihez alakítható. Bármilyenné is formáljuk azonban a polgári esküvőt, lesznek olyan párok, akiknek érezhetően hiányozni fog belőle valami nehezen megnevezhető, mégis fontos dolog, ami miatt szívesebben választanák a természetet, vagy egy templomot esküvőjük helyszínéül.

Nos, azoknak, akik szeretnék, hogy menyegzőjük csak a szerelemről és szakralitásról szóljon, jó hír lehet, hogy a polgári házasságkötéssel járó előnyök más úton is elérthetők. Mivel a polgári esküvő tulajdonképpen egy ünnepélyes keretek közt megfogalmazott jogi aktus, a vele életbe lépő jogi viszonyok a megfelelő szerződésekkel és nyilatkozattételekkel létrehozhatók.

Az első lépés az élettársi viszony nyilvántartásba vétele. Ennek elsősorban vagyoni szempontból van jelentősége. Az ifjú pár ekkor jogi értelemben is nyilatkozatot tesz közös életéről, s akárcsak a házasságnál, ettől a pillanattól kezdve minden együtt szerzett vagyonuk közös vagyonnak számít. Mindez persze egy megfelelően szövegezett élettársi szerződéssel még „finomhangolható”.
A következő lépés az örökösödés megoldása. A mai magyar jogszabályok szerint ugyanis élettársak nem örökölik automatikusan egymás vagyonát. Egy ügyvéd által megfogalmazott, és időről-időre frissített dokumentummal azonban ez könnyen felülírható.


És ezeket olvastad már?

Máris itt a tavasz!

Férj és feleség – A sikeres házasság titka (1.rész)


Talán ez az egyik legnagyobb előnye a polgári házasságkötésnek, hogy mindezeket a vonzatokat, melyek egy szerelmes pár közös életének jogi kereteit adják, egyetlen ünnepélyes szertartással elleplezi.

És persze a polgári ceremónián túl, ha úgy érzitek, még bármikor tarthattok hagyományos templomi esküvőt. A bejegyzés jövő heti részében éppen erről lesz szó…



Szeretnél még többet tudni az esküvők világáról és Visegrádról? Kövess bennünket a Facebookon is!

Scroll to top