Szerelem egyenlő házasság? A folytatás…

A bejegyzés múlt heti részében feldobtuk a magas labdát: Lehetséges-e szerelem nélkül házasság, vagy szerelem nélkül az egész mit sem ér, s csak a hosszú boldogtalanság várna ránk?

29573-couple-holding_hands-road-field-back-clouds-sunflowers-748x499

Akár szerelemből, akár ész érvek alapján kötött házasságról van szó, mindkét esetre tudnánk felhozni bőven igazoló és kiábrándító példát. Tulajdonképp egy több évezrede tartó vitáról van szó, melyben koronként hol az egyik, hol a másik oldalra billen a mérleg nyelve.

„A szerelmi házasság elfuserált dolog” – jelentette ki dr. Gordon Livingston amerikai pszichológus, újranyitva a vitát arról, vajon azzal érdemes-e összekötni az életünket, akibe beleszerettünk, vagy azzal, aki minden szempontot megvizsgálva megfelelő társnak ígérkezik.

Tény, hogy a „szerelem első látásra” kapcsolatoknak valóban van egy hátulütője, ebbe az esetbe ugyanis bele van kódolva, hogy a szerelem idővel alábbhagy, eloszlik a „lila köd”, lassan felszínre kerülnek a mindenféle rangú és súlyú problémák, konfliktusok, ez pedig óhatatlanul azt jelenti, hogy a kapcsolat nem egyre jobb, hanem épphogy: egyre rosszabb lesz.

Csides Kata szexuálpszichológus viszont szembemegy Livingston álláspontjával. „Házasodni csak szerelemből szabad! – jelentette ki. – Meggyőződésem, hogy minden gondon átsegít a szerelem! Az ugyan divat, hogy meglátják egymást a fiatalok, és azonnal ágyba bújnak, de az még nem házasság! Az udvarlás, majd a jegyesség időszaka alatt a szerelmesek megismerhetik egymást, összeegyeztethetik a véleményüket a különböző dolgokról. Ha valahol, ebben kell nagyon tudatosnak lenni.” – vélekedik. – Szükséges a szerelem, hiszen az a kiindulópont, de a döntő a kapcsolatban a szeretetet lesz, az, hogy minden körülmények között fogják-e vállalni egymást, hogy valóban csak az ásó-kapa-nagyharang választja majd el őket egymástól.

Végezetül jöjjön néhány, a fenti pszichológusok által felhozott érv mindkét tábor mellett.

A szerelmi házasság előnyei:

– A magas érzelmi hőfok jó indítás

– Már az elején is könnyebben elnézik egymás hibáit

– Genetikailag nagyobb valószínűséggel illenek össze

– Mindent legyőz a szerelem – akár a társadalmi különbségeket is

– Sokkal jobbnak élik meg a szeretkezést

– A konfliktusok felszínesek, könnyű a békülés

A tudatos házasság előnyei:

– Megelőzi a későbbi csalódást, hogy egymás hibáit is ismerik

– Van idő a közös értékek és célok meghatározására

– Higgadtan könnyebben eldönthetők a vitás kérdések

– Tudatosan bekalkulálják a kapcsolatba a kompromisszumokat

– Nem mindent egymástól várnak el

Nekünk nem sikerült dűlőre jutnunk, és talán nem is kell, mert az igazság valahol a két véglet között mozog, minden esetben egyedi, az adott kapcsolatra szabott.
Ha boldogok vagytok és elégedettek egymással, olyannyira, hogy együtt szeretnétek leélni az életeteket, ennyi éppen elég. Nincs több kérdés.


Kövess bennünket a Facebookon is!

Scroll to top