Ölelj át! – Hogyan (nem) mutatják ki érzelmeiket a férfiak?

Egy férfi nem nyafog és nem tesz nagy, őszinte vallomásokat, egyáltalán nem mutat ki semmi olyan érzelmet, ami gyengeségre (gyengédségre) utalna, se félelmet, se kötődést, se vágyat, hogy gondoskodhasson valakiről, mondjuk a szerelméről. Régi és régen megdőlt társadalmi norma ez, mégis mai napig tartja magát az érzelmeit ki nem mutató „macsó férfi” mintaképe.

Csak egy éretlen, önállótlan férfi függ érzelmileg a társától. Ezt az ideált sulykolták belénk szüleink és tanítóink a 19. század elejétől fogva., és a nevelés hatásosnak bizonyult. A 20. század és részben a mai kor férfijai számára is nehézséget jelent érzelmeik kifejezése.

A 20. század nyolcvanas éveiben egy párkapcsolatokkal foglalkozó pszichológus, Sue Johnson szembeszállt ezzel a véleménnyel. Elsőként jelentette ki, hogy a szerelem legjobb alapja a függés – kapcsolódásunk, ragaszkodásunk a másik emberhez. A tartós szerelem és a minőségi párkapcsolat alapja éppen az, hogy érzelmileg függő kapcsolatban vagyunk egymással, és mi a legfontosabb a szerelemben: hát az érzelmek! A férfiak esetében viszont az ilyen jellegű kötődés nyílt elismerése, érzelmeik kifejezése nehezen elképzelhető.


És ezt olvastad már?

Miért fontos az esküvő egy férfi életében?


A férfiak félnek kiteregetni a kártyáikat. Szerencsére fölöslegesen. A Sue Johnson által alapított pszichológiai iskola sikeres párterápiás foglalkozások egész sorával igazolta ezt. Amikor a férjek a beszélgetések során elmondták, milyen elhagyatottnak érzik magukat, ha a feleségük később megy lefeküdni, mint ők, vagy mennyire vágynak arra, hogy amikor hazaérkeznek, az asszony kedvesen fogadja őket, a feleségeknek leesett az álluk. Nem tudták, hogy férjük mennyire várja, hogy mellettük feküdjenek. Nem tudták, milyen fontos nekik a barátságos fogadtatás. A vallomásoknak – a férfiak félelmeivel ellentétben – a feleségek örültek, és hálásak voltak értük. A férjek vallomásait pedig nem tartották gyengeségnek. Rádöbbentek, hogy csak megjátsszák, hogy kemény férfiak… Ez a felismerés szeretetre méltóbbá tette a macsó férfit a szemükben…

Uraim, ne féljenek az érzéseiktől! Öleljék át szerelmüket, és mondják el neki bátran, Ő a legfontosabb az életükben.


Esküvő? Rengeteg hasznos tippünk van. Kövess bennünket a Facebokoon!

Scroll to top