Most akkor ceremóniamester, vagy vőfély?

Sejteni véljük, hogy kikről van szó, mégis gyakran használjuk a ceremóniamester és a vőfély kifejezéseket szinonimaként, pedig nem igazán tudjuk, hogy igazunk van-e.
Most akkor ki kicsoda az esküvőn?

A széttartás ténye, vagy mondjuk inkább így: a különbségtételre való hajlamunk egyáltalán nem véletlen, és az okok is ismerősek lehetnek.
Konkrétan arról van szó, hogy a magyar hagyományok és népszokások ismét csak találkoznak időről időre a jelenkor újdonságaival, így a klasszikus vőfély és a modern ceremóniamester szerepkörének elkülönítése már nem is olyan egyszerű feladat.


Pedig valójában nagyon nem mindegy, hogy az esküvő helyszínén egy vőfély, vagy éppen egy ceremóniamester tevékenykedik.

A klasszikus vőfély

Képzelj el tradicionális magyar esküvőt, s hozzá az este levezetéséért felelős, a témakörben tapasztalt, nem éppen szófukar „koordinátort”. Na, ő a vőfély.

A régi időkben akár hárman, négyen is tevékenykedtek ebben a szerepben az esküvőkön, s feladatkörük a menyasszony családtól kikérésében való segédkezéstől egészen a hangulatfelelősi szerepkörig terjedt.
A klasszikus vőfély versekben, rigmusokban beszél, ami manapság  sokak számára furcsa lehet, főleg nagyvárosi környezetben.

Az ajándékok átadásának lebonyolításában és a menyasszonytánc vezénylésében is komoly szerepe van. Akárcsak a ceremóniamesternek…

 

A visszafogott ceremóniamester

A ceremóniamester lényegében nem más, mint a vőfély 21. századi, modern megfelelője, s ebből természetesen az is fakad, hogy jóval visszafogottabb és diplomatikusabb, mint „elődje”.

Nem biztos, hogy egy ízig-vérig modern esküvőn egy klasszikus, versikéket kiabáló vőfély a legjobb választás, ezért alakult ki szép lassan a ceremóniamesteri szerepkör, melyben a felelős sokszor már nem a család barátja (mert a vőfély időnként az), sokkal inkább egy megbízott, profi szakember, akinek azonban csendes jelenléte mellett felelőssége van az egész este gördülékennyé alakításában, a zenészekkel és a személyzettel való kommunikációtól kezdve egészen a programpontok ismertetéséig.

A ceremóniamester sokszor az esküvő teljes lebonyolításáért is felelhet.

A jó ceremóniamester csendes, észrevétlen, mégis nagy volumenű a jelenléte.
Mondjuk olyan, mint egy szerényebb karmester egy nagyzenekar élén.

Hogy vőfélyt, vagy inkább ceremóniamestert szeretnétek, az csak és kizárólag rajtatok áll.
De nagyon fontos, hogy időben döntsetek, mert egy vőfélyt nem lehet lelőni az este felénél, mert sokat beszél, amiképpen a ceremóniamesternek is hiába szóltok, hogy ne legyen olyan csendes, ordibáljon már kínrímekben.

 

Képek forrása:

www.huffpost.com

www.patheos.com

 

Scroll to top