Mire jó az esküvői tanúd?

A tanúk szerepe és a rájuk bízható feladatok köre manapság egyáltalán nem egyértelmű.
Egy biztos: jelenlétük elengedhetetlen és mindenképp hangsúlyos az esküvőn, hiszen nélkülük nem is jöhetne létre a házasság.

polgari-szertartas-eskuvo-vintage-02

Elsődleges és legfontosabb feladatuk, hogy tanúsítsák, pontosabban aláírásukkal igazolják, hogy szabad akaratotokból és valóban kimondtátok-e a boldogító „igen”-t. A mai magyar törvények szerint bárki tanú lehet, aki elmúlt 18 éves, cselekvőképes és személyi igazolvánnyal, lakcím kártyával igazolni tudja magát.
Manapság a menyasszony és a vőlegény legtöbbször a barátjukat/barátnőjüket, testvérüket szokták felkérni a feladatra. Ne feledjétek: a tanúknak a szertartás alatt a házasságot kötő pár mellett kell állniuk, így veletek együtt ők is a figyelem középpontjában, a hivatalos papírok aláírásán kívül azonban nincs más hagyományok által előírt kötelezettsége a tanúknak.

Vannak viszont olyan feladatok, melyeket a menyegzőn betöltött hangsúlyos szerepüknél fogva is, bátran rájuk bízhattok. Jól jöhet például egy segítő kéz az arának, valaki, aki segít neki ki-beszállni az autóba, megigazítja a menyasszonyi ruhát, hogy a menyasszony minden fotón tökéletesen mutasson. Esetleg magukra vállalhatják a leánybúcsú vagy a legénybúcsú szervezését is, persze ez inkább csak abban az esetben jellemző, ha a barátok a tanúk.

Mindezek mellett az esküvői tanúkat talán nem is annyira a rájuk bízott feladatok, sőt nem is annyira az igen tanúsítása teszi fontossá a menyegzőn, hanem sokkal inkább az, hogy végigkísérnek titeket a Nagy Napon. Nem mindegy kiket választotok tehát. Legyenek megbízhatóak, akikről tudjátok, hogy ott segítenek majd nektek, ahol csak tudnak. És fontos, hogy jól válasszatok. Később ne bánjátok majd meg a döntést: mármint hogy olyan tanúkat választottatok, akik valójában mégsem állnak igazán esküvőtök ügye mellett.


Kövess bennünket a Facebookon is további esküvői tippekért!

Scroll to top