Mi kell a jó házassághoz?

Következő bejegyzésünkben sorra vesszük, mi teheti erősebbé a kapcsolatunkat!

mikell01 (1)

Egy párkapcsolat életében meghatározó mérföldkő az esküvő, mely során mind érzelmileg, mind pedig egzisztenciálisan egyesül két szerelmes és két család. Általában a romantikus filmek zöme ezzel véget is ér, hiszen az egymásra találás folyamatát helyezik előtérbe, és – néhány kivételtől eltekintve – a kapcsolat további fázisait és nehézségeit kihagyják. Pedig, hát, lássuk be, egy igen tartalmas és hosszú időszakról van még szó, amit gondozni és építeni kell, hogy egy valóban boldog kapcsolatban lehessen részünk, melyben mindkét fél képes fejlődni. Most pontokba szedjük, mire érdemes odafigyelni, hogy a házasságunk fenntartható legyen.

Azok a bizonyos varázsszavak

A házasság egy nagyon mély, bizalmi viszony, amelyben a kommunikáció kulcsfontosságú, hiszen ez a közös döntések és a közös célokért való küzdelem alapja. Amerikai tanulmányok kimutatták, hogy a kölcsönös hála nagyban erősíti a kapcsolatot, vagyis a köszönet a nagy és apró dolgokért, valamint a másik pozitív tulajdonságaiért és létezéséért csökkenti a kapcsolati stresszt és boldogtalanságot.

A pénz nem boldogít

Viszont jelentősen könnyebbé teszi az életet. A párok közötti összezördülésekért nagy százalékban a mocskos anyagiak tehetők felelőssé, ami könnyen orvosolható, ha odafigyelünk a megtakarításokra. Érdemes külön számlát vagy perselyt fenntartani akár a közös célokra, ami lehet nyaralás, házfelújítás vagy éppen egy nagyobb nem várt kiadás. Ez egyrészt biztonságérzetet ad, másrészt pedig segít konkretizálni a jövőbeli terveket.

Énidő

Legyen szó rózsaszín ködben úszó friss kapcsolatról vagy hosszú éveket, esetleg évtizedeket maguk mögött tudó összeforrt párokról, fontos, hogy egy házasságban helyet adjunk önmagunknak is. A közös célok és az együtt töltött idő mellett a saját törekvésekre, hobbikra és az önmegvalósításra is energiát kell szánni. Ha ugyanis elveszünk egy kapcsolatban, elveszítjük a lehetőséget a boldogságra, ami idővel súlyos problémákhoz vezethet.

Scroll to top