Meglepő esküvői babonák és a virágcsokor

A menyasszonyi csokrot a hiedelmek éppen úgy befolyásolhatják, mint az aktuális divat, az ízlés, az adott évszak virágai és a praktikum.


A kör alakú csokor hagyományosan szerencsét hoz, az elnyújtott csepp alakú csokor könnyekre utalhat. Nem csak a forma számít, legfontosabb, hogy miből készül: számos virágnak különleges jelentése és jelenősége van.

A bazsarózsa bájos rózsaszínje hiába illene az esküvői hangulatba, ha a szégyent jelképezi, a sárga színű virágokat pedig eleve tiltólistára kell tenni, ha adunk a babonákra, hiszen azok féltékenységet hoznak a házasságba. A rozmaring viszont a hűséget és tiszteletet jelképezi, ezért helye van akár a csokorban, akár a menyasszonyi koszorúban, de a vőlegény hajtókájába tűzve is.

A zakó hajtókájában helyet kapó “mini csokor” egyébként a menyasszonyi csokor férfi verziója, ugyanúgy az örömöt és boldogságot jelképezi. 

Elterjed szokás a csokordobás szertartás után: a menyasszony háttal állva eldobja a csokrot a mögötte álló hajadonoknak, aki elkapja, azé lesz a következő esküvő. 

 

 

Scroll to top