Leáldozóban a tematikus esküvők nagy hódítása?

A 2010-es évek végén óriási tematikus esküvő hullám söpört végig a világon. Egymást érték a retro, maffia és hasonló tematikájú esküvők, természetesen egy nagy adag öniróniával fűszerezve a Nagy Nap hagyományosan inkább megható komolyságát. De hová lettek napjainkra ezek a különleges frigyek?


Ma már a mindenek utáni világot éljük, szinte valamennyi tematizáló momentum elé egészen nyugodtan odailleszthetjük a „poszt” előtagot, s talán kissé már közhellyé is lett mindez. A néhány évvel ezelőtt hódító tematizált esküvők száma napjainkra nagy mértékben lecsökkent, s ennek nem is feltétlenül az az oka, hogy kiment a divatból, hogy az legyen a divat, ami kiment a divatból. Nem is lenne igaz ez az állítás, hiszen talán sosem volt ennyire mainstream egy korábbi korszak oly mértékű retrózása, mint mostanában az 1980-as éveké. 30 éve alatti városi embert nem is igen látni az utcákon minimum egy, ám annál nyomatékosabb, ’80-as éveket idéző ruhadarabban, vagy kiegészítővel. Az sem feltétlenül okozza a megcsappanást, hogy a covid óta jelentősen megváltozott az esküvőkre fordítható költség, bár igaz, hogy egy jól megszerevezett tematikus esküvő mondjuk az 1920-as évek hanguatában egy kisebb vagyonba kerül, ha valóban autentikusak szeretnénk lenni. Inkább valahol arrafelé keresendőek az okok, hogy a letisztultság, az egyszerűség kezdi fokozatosan átvenni a prímet. Nem akarunk hatalmas dolgokat megvalósítani, nincs igazán érkezésünk arra, hogy esküvőnket valami világraszóló eseménnyé alakítsuk. Ugyanezzel a lendülettel kezdenek egyre kisebb létszámban szerveződni a lakodalmak.

Mindez valahol természetes velejárója annak, hogy 5-6 évvel ezelőtt extrém magasan volt a tematizált esküvők száma, hiszen a nagy kilengéseket természetszerűleg követik a hosszabban nyugalmas periódusok. Az óriási, életre szóló bulikat most a megfontolt, bensőséges események váltják fel, vélhetően jó időre.

 

Scroll to top