Koszorúslányból menyasszony

A mai koszorúslányok szerepkörének, akárcsak bármely más esküvői szokásnak és személyiségnek, a régmúltból gyökerező hagyománya van. A szokás eredetét többféleképpen magyarázzák a nevetségestől egészen az elképesztőig. Lássuk, mit és miért csinál az esküvőn egy koszorús lány!


Egyes néprajzkutatók szerint a koszorúslányok arra voltak hivatottak a régebbi – nyilván vadabb és babonásabb – korokban, hogy menyasszonyi ruhához hasonló öltözékükben szó szerint koszorúba fogják és elrejtsék az ifjú arát, míg az oltárhoz nem ér. Hogy miért? Nem másért, mint hogy így tévesszék meg az ártó szellemeket, vagy azokat, akik esetleg a ceremóniáról akarnák elrabolni a menyasszonyt.

A koszorúslányok alkalmazásának szokása olyan korból származik, amikor a szüzesség értéke az aranyéval vetekedett. Épp ezért egyes vidékeken a fiú rokonságából kiválasztott koszorúslányok feladata volt megvizsgálni és tanúsítani a násznép előtt a menyasszony érintetlen voltát.

Mindemellett persze a koszorúslányságnak megvolt a maga gyakorlati haszna is. Ők voltak például a menyasszony legfontosabb segítői. Részt vettek az öltöztetésében, ők szolgálták fel az ételt az ifjú párnak, és vigyáztak az értékes menyasszonyi ruha épségére. Másfelől ez a szerep nagyszerű alkalom volt a még hajadon koszorúslányoknak, hogy fontos feladatuk ellátása közben a menyasszonyéhoz hasonló ruhában pompázva felhívják magukra a legények figyelmét.

Szerencsére ma már jóízűen nevethetünk azon, ha az esküvőn elrabolják a menyasszonyt, és a meghittséget sem árnyékolja be semmilyen tüzetes vizsgálat. Maradt a menyasszony segítése, a leánybúcsú szervezés, és a menyasszonyi ruhához hasonlóan szemet gyönyörködtető, ám jóval szolidabb ruha.

Illetve van itt még valami.
Sok nő számol be – visszaemlékezve a Nagy Napra – koszorúslányságáról úgy, mint igazi fordulópontról az életében. Az ifjú pár közvetlen közeléből szemlélve a szertartást, látva a szerelem lobogó tüzét, közelről érezve az összetartozás melegét, egy a házasságtól, elkötelezett kapcsolatoktól ódzkodó szingli is könnyen úgy érezheti, végre szeretne révbe érni, megtalálni álmai hercegét: a Boldogságot – akárcsak Ti.


Szeretnél még hasonló, esküvői témájú cikkeket olvasni? Kövess bennünket a Facebookon!

Scroll to top