Jókai Mór esküvője, akár egy fejezet valami kalandregényből

Laborfalvi Rózát nem volt olyan egyszerű feleségül venni, mint hihetnénk. Egy író és egy színésznő? Miért ne. Volt itt azonban egy intrikus Petőfi és egy mindent leuralni kívánó mama is.
Ám a frigyet még nekik sem sikerült meghiúsítaniuk.

jókai esküvő
Gaál Tibor karikatúrája az íróról

Egy kokárda kalandjai

Jókai Mór, irodalmunk egyik legtermékenyebb és máig legnépszerűbb szerzője kalandos életű magyar úr volt, komoly sármőr, 75 évesen is aktív hódító és egy időben afféle nemzeti ikon.
Ha ma élne, azt mondhatnánk, igazi celebről van szó.

1848. tavaszán a szerelmét nem régiben elveszítő (Asztalos Etelka hirtelen halála nagyon megviselte Jókait) író a nemzet nagy kérdéseinek szentelte idejét, s Petőfiékkel, Irinyiékkel karon öltve szervezte meg mindazt, amit ma 1848-49-es szabadságharcnak ismer a világ.
Szóval igen elfoglalt volt akkoriban.A szerelem elől mégsem menekülhetett…
Március 15-én, a Bánk bán legendás díszelőadásán Jókai a már eleve komoly színházi mozgolódás közepette úgy döntött, hogy felugrik a színpadra és beszédet intéz a jelenlévőkhöz.

Fel is rohant, megállt a Gertrudis szerepének alakításában egy kissé megakasztott Laborfalvi Róza mellé, s beszélni kezdett. Ekkor a színésznő emblematikus mozdulattal saját kokárdáját tűzte a lelkes író mellére.
A többi már történelem.

Vagy mégsem egészen?

laborfalvy-roza-1840 visegrádi esküvő

Amikor Petőfi összefog a mamával

Jókai anyja tajtékzott, amikor hírül kapta, hogy fia egy feslett színésznőcskének csapja a szelet, amiképpen az író barátja, Petőfi is ellenezte a dolgot, múló szeszélynek, majd felelőtlenségnek bélyegezve a kapcsolatot.

Jókait azonban az sem érdekelte, amikor bemutatták neki a színésznő akkor tízéves, törvénytelen kislányát.
Elszánt fiatalember lévén, úgy döntött, feleségül veszi Rózát, aki igent mondott.

Jókai jobb belátást színlelve hazament édesanyjához, látszólag szánva-bánva butaságát, megígérte, hogy soha többé nem találkozik a nővel, majd nem sokkal később nyoma veszett.

Két napig azt hitte mindenki, hogy Jókai öngyilkos lett, gyanús volt, hogy szerelme sincs sehol. Petőfi és özvegy Jókainé karon öltve indultak a színésznő háza felé. A pár valóban ott időzött, de az utolsó pillanatban mégis Rákoscsabára „menekültek”.

Ott adta össze őket egy nagy nehezen előkerített, falusi pap. Ennél romantikusabb már nem is lehetne a sztori.

 

Happy End

Hab a tortán, hogy a színésznő nagyszerű háziasszonynak és feleségnek bizonyult, s néhány évvel később az író anyja is „leányának” nevezi Laborfalvi Rózát, az időközben (korában vitatott erkölcsű) pályáját is feladó asszonyt.

jokai esküvő visegrád
Az idős házaspár

 

Csak Petőfi maradt sértett.
Igaz, hogy csupán egyetlen évvel élte túl Jókaiék első házassági évfordulóját, így nem tudjuk, változott-e volna a véleménye, minden esetre mindvégig Laborvalvi Mórnak gúnyolta hősszerelmes pályatársát.

 

 

Képek forrása:

www.archivum.magyarhirlap.hu

www.szineszkonyvtar.hu

www.szeretlekmagyarorszag.hu

Scroll to top