Esküvői köszönőajándék

Időnként köszöntőajándékként, vagy jegyajándékként is emlegetik. Nincs nélküle esküvő. Pedig akár lehetne is, de a párok szeretik megköszönni barátaiknak és a családnak, hogy ilyen szép az élet, s hogy a legnagyobb napon együtt ünnepelhetnek.

Esküvő témakörben, ha felmerül az ajándék, először és mindenek előtt a nászajándékokra gondol az ember.
Na nem mintha erről szólna az esküvő, de nehéz volna szó nélkül elmenni a nászajándékok kérdésköre mellett. Mert egyrészt mindenki szeretne adni valami, másrészt az ifjú pár már előre igyekszik megbeszélni mindenkivel, hogy mire van és mire nincs szüksége.esküvői asztal_esküvői ajándék

Ez nem könnyű, mert egy kicsit olyan érzés lehet, mintha eleve arra törekednének a fiatalok, hogy „megajándékoztassák” magukat, ami ugyan nem igaz, de az introvertáltabbak közül sokan így érzik időnként.

De tegyük is félre a rossz érzéseket! Egy kicsit erre szolgálnak az esküvői köszönőajándékok is.

A lényeg a személyesség és az egyediség. Lehet ugyan kapni boltokban is, előre „kitalált” apróságokat erre a célra, de az sosem olyan, mintha a Ti gondolataitok rejlenének a gesztus mögött.

A köszönőajándékokat a leggyakrabban a vacsoraasztalra helyezik, mielőtt megérkezne a násznép. Amikor pedig mindenki elfoglalja a helyét, máris ott találja maga előtt a személyre szabott kis apróságot.

Egy szépen becsomagolt bonbont, egy személyes üdvözlőkártyát, egy aprócska hímzést, vagy bármit, ami könnyedén elkészíthető, beszerezhető a násznép valamennyi tagja számára, mégis szívhez szól és érződik benne, hogy valóban Ti vagytok mögötte.

Nem új keletű szokásról van szó egyébként. Már a római esküvőkön is kaptak hasonló apróságokat az esküvők meghívott vendégei, de a magyar néphagyományban is ismerjük az esküvői ajándékozásnak ezt a kedves, gesztusértékű válfaját.


Legyél Te is Visegrád-fan – Kövess bennünket a Facebookon!

Scroll to top