Esküvői-karácsonyi ajándék – 2. rész

Közeledik a karácsony, s ha van olyan rokonod vagy barátod, aki már jegyben jár, biztosan lázban égsz, hogy olyan ajándékot adj Neki, ami duplán jó, egy szuper esküvői-karácsonyi ajándékot. Az előző részben az egyedi karácsonyfadíszekről írtam, de mára is olyasmivel készültem, amitől a család minden tagjának könnybe lábad majd a szeme. Vigyázat, hosszú és informatív bejegyzés következik! :)

family_tree_by_knotty_inks-d27doqi_798

Összefonódó családfa

Az esküvővel nem egyedül a pár kel egybe, de két család is egyesül. Ez néha egy kis tányércsörgéssel zajlik le, máskor minden gond nélkül találnak egymásra a szülők, nagyszülők, rokonok. Legyen bárhogy is, egymás szeretetén túl mindenki ápolja a saját gyökereit is, s örömmel emlékszik vissza arra, hogy honnan jött, mert mindig jó visszarévedni a meghitt családi fészekre.

Éppen ezért lehet tökéletes ajándék egy családfakutatás, persze mind a menyasszony, mind pedig a vőlegény családjára. Azonban erre időben fel kell készülni, hiszen nincs „két napon belül kiszállítjuk” akció, a folyamat hosszadalmas, s minden esetben egyedi, ugyanis nem lehet tudni, hogy adott esetben az iratok mennyire hozzáférhetőek, átláthatóak, rendezettek stb.

24x18-D3G769-med-banner-40_399Illetve azt is figyelembe kell venni, hogy a családfakutatás és a származási táblák készítése két külön munkafolyamat. Lényegében ez azt jelenti, hogy a családfakutatás az adatokat szolgáltatja és a származási táblával kapjuk meg ezeket egy szép, grafikus köntösben.

Te magad is nekiláthatsz a kutatásnak, és a Magyar Nemzeti Levéltár a segítségedre lesz, sőt, ha már vannak kiinduló adataid, akkor ez a segítség hatványozódik, és sokkal jobban élvezheted az előnyeit, mintha üres kézzel lépnél a levéltárosok elé. Azonban teljes körű szolgáltatást nem ad a Magyar Nemzeti Levéltár, ha nem akarsz vele bíbelődni, akkor egy erre specializálódott céget kell felkérned.

Árat sajnos nem fogsz találni, amit találsz, azt pedig nem érdemes komolyan venned, mert alapvetően ajánlatkéréssel, és az egyedi feltételekhez illeszkedő árazással történik a családfakutatás (legalábbis, ha profival dolgozol).

Living-Room-Family-Tree-Wall-Decal_798

Hogy adjam át?

Nyilván felmerül Benned a kérdés, hogy mi a legjobb módja a családfa ajándékozásnak. Nehéz kérdés, hiszen speciális meglepetésről van szó. Először is, ahogy már írtam, nem lesz meg egyhamar, így ha még idén szeretnél családfát ajándékozni, akkor rendeld meg, indítsd el a folyamatot, s karácsonykor csak jelképesen add át a jegyespárnak.

Ha már valamikor készíttettél, vagy készítettél családfát, s „csak” ki kell egészíteni, vagy esetleg jövő karácsonyra szánod, akkor a legnagyobb kérdés a design. Ebben az esetben például készíttethetsz egy szép, grafikus származási táblát (esetleg megcsinálhatod Te magad is, ami nem lesz egyszerű), s akkor van mit „konkrétan”, a maga tárgyiasságában átadni.

Egy másik, hatalmas munkával járó, de örök érvényű és csodaszép megoldás, ha falfestményt, faldekorációt csináltatsz belőle. Például egy sematikus fát, az ágakon feltüntetve a neveket, vagy akár az arcképeket, esetleg vegyesen. Ennek példáját láthatod a képen is.

Ez a megoldás tökéletes akkor is, ha nem végzel családfakutatást, és „csupán” a dédnagyszülőkig mész vissza, akikről valószínűleg még képed is van. Ráadásul így a falon is kényelmesen elfér majd a festmény :)


képek forrási:

knotty-inks.deviantart.com

innovativestencils.com

Scroll to top